Menu
Statsminister Magdalena Andersson (bildet) og president Sauli Niinistö tirsdag Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Madrid og vil gjøre et nytt forsøk på å overtale ham til å slippe Sverige og Finland inn i Nato. Foto: AP / NTB

Andersson og Niinistö møter Erdogan i Madrid

Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands president Sauli Niinistö skal ha et møte med Tyrkias president i forbindelse med Nato-toppmøtet i Madrid.

Av NTB | 27.06.2022 09:46:18

Krig og konflikter: Møtet finner sted tirsdag, opplyser president Recep Tayyip Erdogans talsperson Ibrahim Kalin til tyrkiske medier. Dette bekreftes av Niinistös kontor mandag.

Tyrkia har stilt en rekke krav til Sverige og Finland og truer med å nekte dem Nato-medlemskap dersom ikke disse kravene innfris.

– Vår deltakelse på dette toppmøtet betyr ikke at vi tar et steg tilbake fra vår posisjon, sier Kalin til tyrkisk TV.

Ifølge ham forventer Tyrkia blant annet et klart svensk og finsk svar på hvordan de forholder seg til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og deres gerilja, samt det kurdiske partiet PYD og deres YPG-milits i Syria.

Tyrkia har også oversendt lister med navn på 45 navngitte kurdere de krever utlevert, ifølge tyrkiske medier – 33 fra Sverige og tolv fra Finland. De to nordiske landene har avvist å etterkomme krav om utlevering.

– Vi har sagt til dem at ballen nå ligger på deres banehalvdel, sier Kalin.

Andersson hadde lørdag en telefonsamtale med Erdogan og betegnet etterpå denne som god.

– Vi ble enige om viktigheten av å gjøre framskritt før Nato-toppmøtet i Madrid neste uke, der jeg ser fram til å møte president Erdogan og andre allierte ledere, tvitret Andersson etter samtalen.

(©NTB)

Flere nyheter: