Menu
Andrew Mlangeni, den siste gjenlevende ANC-toppen fra den historiske Rivonia-rettssaken i 1963. er død, 95 år gammel. Foto: AP / NTB scanpix

ANC-veteranen Andrew Mlangeni er død

Den sørafrikanske anti-apartheidaktivisten Andrew Mlangeni, som i over to tiår satt fengslet sammen med Nelson Mandela, er død, 95 år gammel.

Av NTB | 22.07.2020 11:17:56

Politikk: Mlangeni var den siste gjenlevende aktivisten fra den historiske Rivonia-rettssaken i 1963, der lederne i frigjøringsbevegelsen ANC ble dømt til lange straffer for sin kamp mot det rasistiske hvite regimet.

– Hans død markerer slutten på en generasjons historie, sier Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa.

– Den siste overlevende fra Rivonia-rettssaken har nå gitt stafettpinnen videre til sine kamerater som må bygge det Sør-Afrika han kjempet for å frigjøre og gjenreise, la han til.

Etter å ha sonet 26 år på fangeøya Robben Island, sammen med Mandela og ANC-topper som Denis Goldberg og Walter Sisulu, fikk Mlangeni i 1994 en plass i landets første demokratisk valgte nasjonalforsamling.

Senere ledet han i mange år etikk-komiteen i ANC, som var ansvarlig for å granske korrupsjonsanklager mot partiets ledere.

– Jeg satt ikke fengslet i 26 år for at folk skulle stjele fra de fattige, sa Mlangeni ved en anledning.

– Hans bortgang markerer slutten på en modig generasjon av sørafrikanere som ga avkall på sin egen frihet, sine egne karrierer, familien og helsen, slik at vi alle kunne bli frie, heter det i en kunngjøring fra tidligere erkebiskop Desmond Tutus stiftelse.

(©NTB)

Flere nyheter: