reklame for Sheiken Bowling
Menu
Arbeidere på en av VM-arenaene i Qatar skal ha jobbet i sju måneder uten lønn, ifølge Amnesty. Foto: AP / Hassan Ammar / NTB scanpix.

Amnesty slår ny alarm om VM i Qatar

Ifølge Amnesty International har gjestearbeidere i Qatar jobbet med VM-anleggene i sju måneder uten å få betalt.

Av NTB | 11.06.2020 10:04:16

Sport: Amnesty har i flere år fulgt forholdene rundt byggingen av anleggene til fotball-VM i Qatar i 2022. Det har jevnlig vært avslørt nær slavelignende forhold for arbeiderne, som ofte kommer fra afrikanske og andre asiatiske land.

I den siste rapporten skriver menneskerettsorganisasjonen at rundt 100 arbeidere som har jobbet med fasaden på Al-Bayt-arenaen i Doha, ikke har fått lønn på sju måneder.

– Saken er den siste nedslående illustrasjonen på hvor lett det fortsatt er å utnytte arbeidere i Qatar, selv når de jobber med et prestisjeprosjekt som VM, sier Steve Cockburn i Amnesty.

Cockburn sier at VM-arrangøren har innrømmet at de har kjent til at det har vært forsinkelser i utbetalingen av lønn helt siden 2019.

Torsdag ble det kjent at VM-arrangøren har bannlyst selskapet der arbeiderne jobbet. Det skjedde etter at Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) tok kontakt.

Det har vært jevnlig kritikk av forholdene for VM-arbeiderne de siste årene. Ifølge den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ITUC har flere tusen mennesker mistet livet i arbeidsulykker.

Det kom massive reaksjoner og påstander om korrupsjon i kjølvannet av at Fifa i 2010 tildelte Qatar VM i fotball. Mesterskapet spilles mellom 21. november og 18. desember 2022. VM er flyttet til høsten på grunn av varmen.

(©NTB)

Flere nyheter: