Menu
Pfizer-BioNTech har forhåndssolgt størstedelen av koronavaksinen de utvikler til rike land, noe som bekymrer Amnesty International. Foto: Bebeto Matthews/AP/NTB

Amnesty: Rike land kjøper opp ny koronavaksine

Pfizer-BioNTech har forhåndssolgt størstedelen av koronavaksinen de utvikler til rike land, noe som bekymrer Amnesty International.

Av NTB | 10.11.2020 09:08:11

Politikk: – Vi er selvsagt veldig glad for vaksinen. Men at legemiddelindustrien nå skal selge størstedelen av koronavaksinen til rike land, er bekymringsfull, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

– Norge må markere en klar posisjon på dette. Nå må det lages politikk omgående for at mennesker i fattigere land får samme tilgang. At kun en firedel av vaksinen forbeholdes mellominntektsland og fattige land er alvorlig, sier Egenæs.

Amnesty International viser til at de to legemiddelselskapene Pfizer og BioNTech alt har inngått avtaler om salg av over 1 milliard doser av vaksinen, som nå er inne i siste testfase og ser ut til å være rundt 90 prosent effektiv.

Legemiddelselskapene anslår selv at de i år vil kunne produsere 50 millioner doser, og neste år vil kunne produsere 1,3 milliarder doser av vaksinen. Hver person som vaksineres må få to doser for at det skal være effektivt.

– Slike bilaterale avtaler kan undergrave den potensielle fordelen med vitenskapelige gjennombrudd. Legemiddelbransjen må ikke prioriteres framfor helsen til milliarder av mennesker, sier hun.

Amnesty International ber amerikanske Pfizer og tyske BioNTech om straks å klargjøre hvordan de akter å distribuere vaksinen til fattige land, for å redde liv der.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har etablert C-TAP i håp om at legemiddelprodusenter på frivillig basis skal dele teknologi, data og rettigheter knyttet til utvikling og produksjon av koronavaksine, men ingen har til nå sluttet seg til.

Pfizers direktør Albert Bourla beskrev i mai WHOs initiativ som «tøvete».

USA har alt forhåndskjøpt 100 millioner doser og sikret seg rett til å kjøpe ytterligere 500 millioner. EU har avtale om å kjøpe 200 millioner doser og sikret seg rett til ytterligere 100 millioner, Storbritannia har kjøpt 250 millioner, Japan 120 millioner, Canada 20 millioner og New Zealand 1,5 millioner.

– Det er bekymringsfullt at Pfizer og BioNTech alt har inngått avtaler med rike land om salg av over 1 milliard doser av sin vaksine. Under en firedel av den forventede produksjonen er da igjen til resten av verden, påpeker Tamaryn Nelson i Amnesty International.

– De bør også dele vaksineteknologien med andre produsenter via WHOs covid-19 Technology Access Pool (C-TAP), slik at milliarder av vaksiner vi behøver kan produseres så raskt og billig som mulig. Pandemien er ikke over før den er over for alle, sier Nelson.

(©NTB)

Flere nyheter: