reklame for Utvik Autoservice
Menu
Folkehelseinstituttet står bak appen Smittestopp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Amnesty mener norsk korona-app er blant de verste i verden

Amnesty International rangerer den norske Smittestopp-appen på bunn i verden sammen med apper fra Kuwait og Bahrain når det gjelder personvern.

Av NTB | 16.06.2020 08:34:12

Økonomi og næringsliv: Til NRK sier Claudio Guarnieri, sjef for Amnesty Internationals sikkerhetslaboratorium, at de tre appene må stanses øyeblikkelig – inntil tilstrekkelig sikring av menneskerettighetene er på plass.

– Bahrain, Kuwait og Norge gjør en grov overkjøring av personvernet, med svært inngripende overvåking som går langt utover det som er forsvarlig i arbeidet med å stoppe koronasmitten, sier han.

Helseminister Bent Høie (H) er uenig og mener appen ikke går utover menneskerettighetene, blant annet fordi den er frivillig å laste ned.

Mandag denne uka slettet Folkehelseinstituttet (FHI) alle data fra Smittestopp-appen etter å ha fått varsel om midlertidig forbud mot datainnsamling fra Datatilsynet. FHI er uenig i vurderingen og har fått frist til 23. juni med å svare tilsynet. FHI anbefaler folk å beholde appen på telefonen.

Appen har blitt lastet ned 1,6 millioner ganger og har nesten 600.000 aktive brukere som deler data med FHI, ifølge tall fra 3. juni.

(©NTB)

Flere nyheter: