fbpx
Menu
130 fanger har de seks siste ukene sultestreiket i et beryktet fengsel i Kairo. Bildet viser et medlem av Det muslimske brorskapet som vinker fra buret han er sperret inne i under en rettssak i Torah-fengselet i 2015. Arkivfoto: Amr Nabil / AP / NTB scanpix

Amnesty: Mange fanger sultestreiker i Egypt

Om lag 130 fanger har i ukevis sultestreiket i et egyptisk fengsel i protest mot umenneskelige forhold og fordi de nektes besøk fra familien, opplyser Amnesty.

Av NTB | 01.08.2019 13:05:08

Politikk: Aksjonen ble innledet for seks uker siden i Al-Aqrab, et høysikkerhetsfengsel i Kairo.

Mange av de sultestreikende fangene ble pågrepet for over to år siden og har ennå ikke fått lov til å motta et eneste besøk fra familie eller advokat, ifølge Amnesty International.

Etter at sultestreiken startet 17. juni har myndighetene straffet fangene ved å slå dem og påføre dem elektriske støt, oppgir organisasjonen videre.

Amnesty mener at egyptiske myndigheter har presset mange av fangene i Al-Aqrab til bristepunktet.

Hun anklager egyptiske myndigheter for å bryte folkeretten og utøve ufølsom grusomhet.

To personer opplyser at de til tross for å ha fått høyesteretts godkjenning til å besøke slektninger, ble nektet dette av fengselet.

Sisi sto bak kuppet mot Egypts første demokratisk valgte og islamistiske president Mohamed Mursi i 2013. Han satt fengslet fram til han døde under et rettsmøte 17. juni i år.

Menneskerettsgrupper rettet skarp kritikk mot forholdene Mursi satt fengslet under. Den avsatte presidenten, som led av diabetes, satt isolert under kummerlige forhold i flere år og fikk svært sjelden lov til å få besøk av familie og forsvarere.

– Kombinasjonen av skitne og umenneskelige forhold og det å bli nektet besøk fra familien og advokater har skapt en utålelig situasjon for de innsatte, sier Magdalena Mughrabi, nestleder for Amnesty i Midtøsten- og Nord-Afrika.

Menneskerettighetsgrupper har flere ganger tidligere anklaget Egypts president Abdel Fattah al-Sisi for å bringe både medlemmer av Det muslimske brorskapet og sekulære aktivister til taushet. Tusenvis er pågrepet, og flere hundre er dømt til døden.

(©NTB)

Flere nyheter: