Menu
Rakhinere ankommer et midlertidig tilholdssted 29. juni i byen Sittwe i delstaten Rakhine i Myanmar. Tusenvis har blitt drevet fra hjemmene sine som følge av økt konflikt mellom opprørsgrupper og hæren i delstatene Rakhine og Chin. Foto: AP / NTB scanpix

Amnesty: Luftangrep i Myanmar er en krigsforbrytelse

Myanmars hær skal ha drept minst 19 mennesker i luftangrep vest i landet. Amnesty mener angrepet er en krigsforbrytelse.

Av NTB | 08.07.2020 10:32:48

Kriminalitet og rettsvesen: Blant ofrene var en 7 år gammel gutt som i mars ble drept sammen med elleve andre i landsbyen Paletwa i delstaten Chin, har vitner opplyst til menneskerettighetsorganisasjonen.

I tillegg anklages hæren for å ha torturert sivile og brent ned landsbyer. Dette er krigsforbrytelser, mener Amnesty International, som anbefaler at FNs sikkerhetsråd henviser situasjonen til Den internasjonale straffedomstolen, ICC.

Myanmar har imidlertid ikke sluttet seg til domstolen.

– Mens Myanmars myndigheter oppfordret folk til å holde seg hjemme for å stoppe spredningen av korona, brant hæren ned hus og drepte sivile i delstatene Rakhine og Chin, sa Amnestys regionsleder for Asia og Stillehavet, Nicholas Bequelin.

Økningen i vold følger en intensivering i konflikten mellom hæren og den hovedsakelig buddhistiske opprørsgruppen Arakan Army (AA) siden tidlig i 2019. AA kjemper for økt grad av selvstyre.

Vestlige, kinesiske og indiske selskap plyndrer Myanmars oljeressurser, samtidig som landets innbyggere lever i fattigdom, hevder den ikke-statlige organisasjonen Arakan Oil Watch i en ny rapport onsdag.

Dette mener organisasjonen er med på å forbitre konflikten, som pågår i samme område som hundretusener av rohingyaer flyktet fra i 2017.

(©NTB)

Flere nyheter: