Menu
Store gledesscener utspilte seg da 16 aktivister tirsdag ble frikjent for terror og forsøk på å velte regjeringen i Tyrkia etter protestene mot rivingen av Geziparken i Istanbul i 2013. Onsdag ventes dommen mot 16 menneskerettsaktivister som er tiltalt i forbindelse med kuppforsøket i 2016. Foto: AP / NTB scanpix

Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia

Dommen mot elleve terrortiltalte menneskerettsaktivister i Tyrkia ventes i løpet av onsdag. Den norske Amnesty-lederen er bekymret for utfallet.

Av NTB | 19.02.2020 12:01:06

Politikk: – Etter i går, da jeg var vitne til at en annen aktivist og filantrop, Osman Kavala, først ble løslatt, for så å bli arrestert igjen utenfor fengselsporten, er jeg nervøs. Det som skjedde i går, minner mer om mishandling og hevn enn en rettergang. Under sånne forhold er det umulig å forutse hva som skjer. Alt er mulig, skriver Amnesty Norges generalsekretær John Peder Egenæs på Facebook.

Han er selv til stede i rettssalen i Istanbul onsdag.

Blant de tiltalte er leder for Amnesty i Tyrkia, Idil Eser. Også den tidligere Amnesty-lederen Taner Kilic sitter på tiltalebenken.

– Det er ikke usannsynlig at de lager et eksempel av noen og gir dem straff, mens andre går fri, skriver Egenæs.

Saken har kraftig forsuret forholdet til europeiske land, særlig Tyskland, ettersom en tysk aktivist, Peter Steudtner, og svenske Ali Gharavi er blant de tiltalte.

Men få timer senere ble Kavala altså arrestert på nytt, og tiltalen mot ham endret til å gjelde deltakelse i kuppforsøket i 2016.

Onsdag langet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan igjen ut mot den ledende aktivisten.

I en tale til sitt parti AKP hevdet Erdogan at milliardær og demokratiaktivist George Soros står bak Kavala og trekker i trådene, noe han mener er et bevis på at Kavala prøver å undergrave regjeringen.

Kavala har nå sittet mer enn 840 dager i fengsel i Tyrkia.

De elleve menneskerettsaktivistene er tiltalt for å ha tilhørt eller hjulpet predikanten Fethullah Gülen, som tyrkiske myndigheter hevder var arkitekten bak kuppforsøket sommeren 2016. Enkelte av dem risikerer opptil 15 års fengsel.

Osman Kavala var blant de 16 aktivistene som tirsdag ble frikjent av retten. Aktivistene sto tiltalt for terror og for å ha forsøkt å velte styret i landet i forbindelse med protestene for å bevare Geziparken i Istanbul i 2013.

– Det står Soros-lignende folk i kulissene som prøver å skape uro for å provosere fram en revolusjon i noen land, hevdet Erdogan, som framholdt at protestene i 2013 langt fra var «uskyldige opptøyer».

(©NTB)

Flere nyheter: