reklame for Sheiken Bowling
Menu
Arbeidere graver en død person ut av en massegrav i Butsja ved utkanten av Kyiv. Amnesty sier de har dokumentert krigsforbrytelser i Butsja. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

Amnesty: Flere dokumenterte russiske krigsforbrytelser i Kyiv-området

Amnesty International sier de har dokumentert flere russiske krigsforbrytelser i hovedstadsområdet i Ukraina, og mener Russland må stilles til ansvar for dem.

Av NTB | 06.05.2022 11:15:57

Politikk: I en rapport skriver Amnesty at de har dokumentert forbrytelsene gjennom flere titalls intervjuer og omfattende gjennomgang av materielt bevis.

– Amnesty International har dokumentert ulovlige luftangrep mot Borodjanka, samt utenomrettslige henrettelser i andre tettsteder og byer som Butsja, Andriivka, Zdvyzhivka og Vorzel, heter det i rapporten.

Det er snakk om minst 40 sivile som skal være drept i vilkårlige og unødvendig kraftfulle angrep som har ødelagt hele nabolag. I Butsja og flere andre byer melder Amnesty å ha dokumentert minst 22 utenomrettslige henrettelser.

En delegasjon fra organisasjonen, ledet av generalsekretær Agnès Callamard, har besøkt Kyiv-regionen de siste dagene. Der har de møtt overlevende og etterlatte, samt ukrainske tjenestemenn.

– Mønstret av forbrytelser begått av russiske styrker som vi har dokumentert, omfatter både ulovlige angrep og overlagte drap på sivile, sier Callamard.

Hun sier Amnesty støtter ukrainerne som har mistet familiemedlemmer og nære i grusomme angrep.

– Vi støtter deres krav om rettferdighet, og ber ukrainske myndigheter, Den internasjonale straffedomstolen og andre om å sikre at bevis blir ivaretatt slik at de kan brukes i en framtidig rettssak, sier Callamard.