Menu
Protestene mot Storbritannias plan om å fly asylsøkere til Rwanda har vært omfattende. Foto: AP / NTB

Amnesty: Danmarks Rwanda-plan helt i det blå

Den europeiske menneskerettsdomstolen har stanset britenes plan om å sende asylsøkere til Rwanda. Det vil også få følger for Danmarks plan, mener Amnesty.

Av NTB | 15.06.2022 10:31:01

Kriminalitet og rettsvesen: – Domstolen har bekreftet mange av de kritikkpunktene som en lang rekke organisasjoner har påpekt. Disse avtalene risikerer å bryte grunnleggende menneskerettigheter, sier Martin Lemberg-Pedersen i Amnesty Internationals danske avdeling.

Den europeiske menneskerettsdomstolens beslutning gjør at utsiktene til en dansk asylavtale med Rwanda er svært usikre nå, mener han.

Amnesty International har også kritisert planen og viser til fare for mangelfull asylprosess og nedverdigende behandling i Rwanda.

– Vi mener ganske enkelt ikke at det er noen garanti for at asylsøkernes menneskerettigheter vil bli overholdt, selv om regjeringen hevder dette, sier Lemberg-Pedersen.

Statsminister Boris Johnsons regjering inngikk i april en avtale med Rwanda om å sende asylsøkere som tar seg ulovlig til Storbritannia dit, til protester fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

(©NTB)

Flere nyheter: