Menu
Amerikanske eksperter anbefaler å gjenoppta bruken av Janssen-vaksinen. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB

Amerikanske smittevernmyndigheter anbefaler å gjenoppta bruken av Janssen-vaksinen

Et panel med eksperter i det amerikanske folkehelseinstituttet CDC anbefaler å gjenoppta bruken av Janssen-vaksinen.

Av NTB | 23.04.2021 23:04:44

Medisin og helse: Bruk av vaksinen ble satt på vent 13, april etter flere tilfeller med blodproppsymptomer hos vaksinerte.

Symptomene med blodpropp og et lavt nivå av blodplater lignet bivirkningene som er sett etter bruk av AstraZenecas koronavaksine.

Av 8 millioner sprøyter som er satt i USA hittil av Janssen-vaksinen, er det innmeldt 15 tilfeller av blodpropp, hvorav tre dødelige. 13 av tilfellene var hos kvinner under 50. Ingen menn er rammet.

Ti av ekspertene i panelet stemte for anbefalingen, mens fire stemte imot. Flertallet mener at fordelene langt oppveier den lille risikoen, når titusener av amerikanere stadig smittes av koronaviruset hver dag.

Amerikanske myndigheter vil raskt vurdere anbefalingen og innen kort tid ta en beslutning.

Ifølge CNN har CDC uansett besluttet at det skal vedlegges en advarsel i pakken slik at kvinner under 50 gjøres oppmerksom på de sjeldne blodproppene.

Johnson & Johnson opplyste fredag at de starter opp igjen utrullingen av Janssen-vaksinen i Europa etter at EUs legemiddelbyrå EMA ba om at risikoen for bivirkninger skulle føres opp i pakningsvedlegget, noe J & J godtok.

Vaksinen er ikke tatt i bruk i Norge ennå, selv om vi har fått doser og nå vil få flere. Det er besluttet en midlertidig pause i bruken av både den og AstraZeneca-vaksinen, som bygger på samme teknologi.

Norge hadde satset på Janssen-vaksinen for at de fleste voksne nordmenn skulle være vaksinert i løpet av juni.

Flere nyheter: