Menu
Taiwanske kampfly på en flyplass på øya. Illustrasjonsfoto: Johnson Lai / AP / NTB

Amerikanske politikere fra Kongressen er igjen på Taiwan

Bare halvannen uke etter at Nancy Pelosi var på Taiwan, er amerikanske kongresspolitikere på nytt besøk på øya. Kina reagerer kraftig.

Av NTB | 14.08.2022 14:00:39

Økonomi og næringsliv: Kina reagerte med raseri på Pelosis besøk og iverksatte sine største militærøvelser utenfor Taiwan noensinne, og landet reagerer sterkt også på det nye besøket.

Nyhetsbyrået Xinhua trykket en kommentar der det heter at amerikanske politikere må slutte å leke med ilden når det gjelder Taiwan.

Politikerne skal møte taiwanske ledere, inkludert president Tsai Ing-wen, og blant annet diskutere regional sikkerhet, opplyser Det amerikanske instituttet på Taiwan. Instituttet fungerer i praksis som en amerikansk ambassade.

De skal også ha møter med det lokale næringslivet og blant annet snakke om investeringer i halvledere, som Taiwan er en stor produsent av, og de er invitert til en gallamiddag med utenriksminister Joseph Lu som vert.

Kinas regjering reagerte svært sterkt på hennes besøk. Regimet i Beijing anser Taiwan som en del av Kina, selv om øya i praksis er selvstyrt.

Selv etter at de store militærøvelsene ble avsluttet onsdag, har kinesiske fly hver dag fortsatt å krysse midtlinjen i Taiwanstredet.

Søndag ble det registrert minst elleve tokt over midtlinjen, ifølge Taiwans forsvarsdepartement. Det ble observert til sammen 22 fly og seks skip i området.

Søndag opplyste amerikanske myndigheter at en ny delegasjon fra Kongressen er kommet til den omstridte øya. Delegasjonen ledes av den demokratiske senatoren Ed Markey og har fem medlemmer, hvorav fire demokrater.

Topp-demokraten Nancy Pelosi er leder for Representantenes hus og den mest høytstående representanten for USA som har vært på Taiwan på flere tiår.

Flere nyheter: