Menu
FBI er blant etteretningsorganisasjonene i USA som formelt peker på at Russland trolig står bak hackerangrepet mot flere departementer, som ble oppdaget i desember. Illustrasjonsfoto: Jose Luis Magana, AP / NTB

Amerikanske myndigheter tror Russland står bak hackerangrepet

USA tror Russland står bak det omfattende hackerangrepet mot flere departementer og sier det framstår som et forsøk på å samle etterretningsinformasjon.

Av NTB | 05.01.2021 22:38:04

Politikk: Det er FBI, NSA, Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CIAS) og Office of the Director of National Intelligence (ODNI) som i en uttalelse går ut med antakelsen om at det er Russland som står bak angrepet.

– På det nåværende tidspunkt tror vi at dette var, og fortsetter å være, et forsøk på å samle etterretning. Vi tar alle nødvendige steg for å forstå bredden av denne kampanjen, heter det i uttalelsen.

Hackerangrepet, som har fått navnet Sunburst, skal være det verste som har rammet amerikanske myndigheter noensinne.

Det framgår av uttalelsen at hackerangrepet fortsatt er pågående og at etterretningsorganisasjonene fortsatt jobber med å finne ut av de potensielle konsekvensene.

Det vil være krevende å fikse skadene etter hackerangrepet, som blir beskrevet som alvorlig, og finne en løsning på situasjonen, ifølge myndighetene.

I midten av desember varslet FBI og USAs cybersikkerhetsbyrå om det pågående angrepet, som kan ha startet så tidlige som mars i fjor.

Også USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Russland står bak angrepet, mens president Donald Trump har sagt at det kan være Kina.

Påtroppende president Joe Biden har lovet å ta grep og sagt at de ansvarlige må ta konsekvensene.

Russiske myndigheter har avvist at de har noe med saken å gjøre.

Hackerne har brukt skadelig programvare som blant annet skal ha blitt installert hos de amerikanske finans- og handelsdepartementene. Det ga hackerne tilgang til den interne epostutvekslingen, sannsynligvis i månedsvis.

Tidligere har justisminister William Barr sagt at Russland tilsynelatende står bak hackerangrepet, men dette er første gang etterretningsorganisasjonene i USA formelt peker på Russland.

(©NTB)

Flere nyheter: