Menu
Fotgjengere utenfor en Gamestop-butikk på Union Square i New York torsdag. Selskapets aksjer har de siste dagene hatt en voldsom oppgang, men markedsuroen fører til bekymring. Foto: John Minchillo / AP / NTB

Stanser handel i aksjer etter ekstremoppgang

Populære amerikanske aksjehandel-plattformer har begrenset handel i Gamestop og andre aksjer som har vært utsatt for heftig spekulasjon. Brukerne raser.

Av NTB | 28.01.2021 19:54:02

Økonomi og næringsliv: Kort tid etter beslutningen hos aksjeplattformen Robinhood dundret kursen i Gamestop ned. Robinhood er ikke alene, ifølge CNBC skal også Interactive Brokers ha innført nye regler, det samme har Charles Schwab og TD Ameritrade.

Den brå beslutningen om stans omfatter også kinokjeden AMC, Blackberry og Nokia, alle selskap som har sett bedre dager driftsmessig. Til tross for det har kursene de siste dagene skutt i været.

Oppgangen er i stor grad drevet av brukere av Reddit og andre sosiale medier. De kjøper opp aksjer der store, institusjonelle investorer har plassert store veddemål i kursnedgang, og presser på den måten kursen til himmels.

Også norske investorer har kastet seg over Gamestop i håp om å høste rask gevinst. Nordnet melder om trafikkrekorder da USA-børsene åpnet torsdag, melder E24.

I kunngjøringen om stansen viser Robinhood til «nylig volatilitet» i aksjene. Overfor CNBC vil de ikke kommentere saken nærmere, men viser til et blogginnlegg.

– Vi overvåker løpende markedene og gjør endringer der det er nødvendig, heter det i innlegget.

Også Interactive Brokers sier de tok sin beslutning på grunn av uvanlig ustabilitet i markedet.

– Enten tillater @RobinhoodApp fri handel slik de sier de gjør, eller så dør de. Så enkelt er det faktisk, sier Dave Portnoy, grunnleggeren av nettsiden Barstool Sports, som er en innflytelsesrik figur blant amatørinvestorene på nett.

Robinhoods avgjørelse vekket raskt politiske reaksjoner på begge sider av det politiske spekteret i USA.

Demokraten Rashida Tlaib i finanskomiteen i Representantenes hus krevde etterforskning av det hun omtaler som «Robinhoods markedsmanipulering», og beskyldte selskapet for å hindre handel for å beskytte hedgefondene på Wall Street.

Den profilerte demokraten Alexandria Ocasio-Cortez i samme komité kalte beslutningen «uakseptabel» og sa at hun vil støtte en høring om saken, hvis det ble aktuelt.

Den republikanske senatoren Ted Cruz delte på sin side Ocasio-Cortezs Twitter-melding, og slo fast at han var helt enig.

Den voldsomme oppgangen ses av mange som et tegn på at aksjemarkedet er inne i en boble, og at en korreksjon kan ventes om kort tid.

Selv om risikolystne investorer står i fremste rekke, er de ikke de eneste som kan komme til å bli påvirket av den aggressive spekulasjonen. New York Times påpeker at problemene kan spre seg hvis storinvestorene må ta kraftige tap for å dekke inn sine shortposisjoner.

Det kan innebære at de må dumpe andre, mer solide aksjer for å betale for seg. Da kan det oppstå en dominoeffekt som også rammer investorer som aldri har handlet i Gamestop eller andre av aksjene det spekuleres i.

De store institusjonelle shortselgerne står dermed overfor tap på milliarder av dollar. Småinvestorene risikerer imidlertid også å miste store deler av innsatsen når kursene faller – noe som før eller siden vil skje.

Aksjehandelplattformenes stans har ført til skarpe reaksjoner blant brukerne. Mange mener de griper inn for å skjerme de store aksjefondene.

Gamestop-aksjen var verdt under 20 dollar forrige måned og toppet 460 dollar denne uka, og AMC har gått fra 2 dollar til 20.

(©NTB)

Flere nyheter: