Menu
USA trekker sine soldater ut av Afghanistan innen 11. september, ifølge en rekke medier. Foto: Forsvaret / NTB

Amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan innen 11. september

President Joe Biden vil trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan innen 11. september og kunngjøre dette onsdag, ifølge en rekke medier.

Av NTB | 13.04.2021 21:34:04

Politikk: Bidens forgjenger Donald Trump inngikk i februar i fjor en avtale med Taliban og lovet amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan innen 1. mai.

Den tidsfristen akter ikke Biden å rette seg etter, men kommer onsdag ifølge Washington Post til å kunngjøre tilbaketrekning innen 11. september.

Datoen er symbolsk og sammenfaller med 20-årsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

– Biden har konkludert med at USA vil sluttføre tilbaketrekningen – vil trekke ut styrkene fra Afghanistan – før 11. september, sier en anonym tjenestemann til AFP.

Det hvite hus har ikke offisielt bekreftet dette, men opplyser at Biden skal holde en tale om amerikansk tilbaketrekning onsdag.

USA hadde på det meste over 100.000 soldater i Afghanistan, men det er nå bare rundt 2.500 tilbake.

Andre Nato-land har rundt 7.000 stasjonert i landet, blant dem Norge som har i underkant av 100 spesial- og sanitetssoldater der.

Møtet finner sted samtidig med at Stoltenberg tar imot USAs forsvarssjef Lloyd Austin og utenriksminister Anthony Blinken i Nato-hovedkvarteret.

Noen beslutning om tilbaketrekning ble ikke fattet da Natos utenriksministre møttes i mars, og Norge kunngjorde i november i fjor at det norske styrkebidragets mandat var forlenget ut 2021, uavhengig av om USA trekker seg ut.

– Vi har hele tiden sagt at Norge gikk inn i Afghanistan sammen med våre allierte, og at vi vil trekke oss ut sammen. Vi har god dialog med USA om denne saken, men det er ikke naturlig for oss å kommentere ytterligere før etter møtet, sier hun.

Høytstående amerikanske tjenestemenn bekrefter opplysningen overfor nyhetsbyråene AP, DPA og AFP.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har onsdag innkalt utenriks- og forsvarsministrene i alliansen til et ekstraordinært digitalt møte. Det ventes at Afghanistan blir et av temaene.

– Forsvarsministeren og jeg deltar på et møte i Nato i morgen for å diskutere situasjonen i Afghanistan, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Flere nyheter: