reklame for Sheiken Bowling
Menu
Straffeutmålingen mot den svindeldømte teknologigründeren Elizabeth Holmes kom fredag. Her er hun i retten i oktober. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB

Amerikansk teknologigründer dømt til elleve år i fengsel

Den svindeldømte teknologigründeren Elizabeth Holmes er dømt til elleve års fengsel. Påtalemyndigheten ba om 15 år i fengsel.

Av NTB | 19.11.2022 00:41:06

Økonomi og næringsliv: 38 år gamle Holmes, som har en ett år gammel sønn og som er gravid, kan vente med soningen til 27. april, uttaler dommer Edward Davila.

Holmes ble i januar kjent skyldig for milliardsvindel over en 15 år lang periode mot investorene i Theranos. Planen til selskapet var å revolusjonere medisinsk testing med et nytt apparat som kunne levere billigere og raskere resultater enn tradisjonelle laboratorier og utføre en lang rekke tester med bare noen få dråper blod.

Men maskinene leverte ikke det selskapet lovet, og eventyret endte i ruin og påstander om bedrageri og svindel mot investorene og selskapets kunder.

Historien om Holmes er blitt fortalt i både bok, podkast og en HBO-dokumentar i tillegg til miniserien «The Dropout» med Amanda Seyfried i hovedrollen.

I tillegg ba påtalemyndigheten om at Holmes må betale 804 millioner dollar i erstatning. Det beløpet er snaut 200 millioner mindre enn milliarden hun samlet inn fra ulike investorer for å finansiere helseteknologiselskapet Theranos.

Det skal holdes et eget rettsmøte der påtalemyndighetens krav om erstatning skal være tema. Holmes har sagt at hun ikke har penger.

Strafferammen var på 20 års fengsel.

Rett før straffutmålingen ble lest opp, sa en tårevåt Holmes følgende i rettssalen:

– Jeg står foran dere og jeg tar ansvar for Theranos. Jeg elsket Theranos. Det var livsverket mitt.

– Jeg er sønderknust på grunn av feilene mine. Hver eneste dag de siste årene har jeg følt dyp smerte overfor hva folk har vært gjennom på grunn av mine feil, sa hun.

På et tidspunkt besto Theranos-styret av fremtredende personer som tidligere forsvarsminister James Mattis, og de tidligere utenriksministrene Henry Kissinger og George Shultz.

Shultz’ sønn leverte inn en uttalelse til retten der han anklaget Holmes for å ha kokt sammen en plan som fikk Shultz til å fremstå som en narr.

Holmes’ forsvarer Kevin Downey malte et bilde av Holmes som en uselvisk visjonær person som brukte 14 år av livet på å revolusjonere helsesektoren.

Aktor Robert Leach var ikke enig i Downeys beskrivelser.

– Holmes satset på investorers håp om at en ung, dynamisk entreprenør hadde endret helsesektoren. Ved hjelp av sviket sitt, oppnådde hun betydelig berømmelse, beundring og milliarder av dollar i berikelse, uttalte aktor Robert Leach i rettssaken.

Straffutmålingen på 135 måneders fengsel ble kunngjort i en domstol i San Jose fredag. Straffutmålingen er kortere enn de 15 årene som påtalemyndigheten ba om.

Holmes’ egne advokater motsatte seg kravet fra påtalemyndigheten og argumenterte for en langt mildere straff. De viste til at hun skal ha blitt lurt av omgivelsene sine, og at hun derfor burde ilegges husarrest og samfunnsstraff – i maksimalt 18 måneder. Holmes hadde gode hensikter som entreprenør og er nå dedikert småbarnsmor som venter enda et barn, argumenterte forsvarerne hennes.

Holmes fikk kjendisstatus i Silicon Valley, der hun ofte kledde seg i svarte genser av samme type som sitt forbilde, avdøde Apple-gründer Steve Jobs, brukte. Hun havnet på magasinforsider og ble hyllet som den neste Steve Jobs.

(©NTB)

Flere nyheter: