Menu
Et bilde fra avstemmingen i Senatet om den historisk store krisepakken som ble enstemmig vedtatt sent onsdag kveld lokal tid. Foto: Senate Television / AP / NTB scanpix

Amerikansk krisepakke godkjent i Senatet

Krisepakken på 2.200 milliarder dollar er vedtatt i Senatet i USA. Den går nå videre for godkjenning i Representantenes hus som skal stemme over pakken fredag.

Av NTB | 26.03.2020 08:47:56

Politikk: Alle de amerikanske senatorene stemte onsdag for krisepakken som skal komme arbeidstakere og bedrifter i USA til unnsetning i den økonomiske krisen som er oppstått som følge av koronapandemien.

Republikanere og demokrater i Senatet erklærte natt til onsdag at de var enige med Det hvite hus om innholdet i det 880 sider lange dokumentet. Men pakken må også vedtas i Representantenes hus før den kan bli endelig godkjent av president Donald Trump.

– Vi har regnet med at dette vil holde i tre måneder. Forhåpentligvis trenger vi ikke dette i tre måneder, svarte finansminister Steven Mnuchin da han ble spurt om hvor lenge støtten var ment å holde økonomien flytende.

Den gigantiske redningspakken tilsvarer rundt halvparten av hele det årlige føderale budsjettet i USA, som vanligvis er over 4000 milliarder dollar.

Selv om mange har vært kritiske til pakkens innhold, og hevdet enten at den er for omfattende eller mangelfull, valgte alle senatorene å gå inn for forslaget slik at ikke flere dager gikk til spille.

– Bevilgningen vi nå står overfor, er historisk fordi den er ment å ta unna for en historisk krise. Helsevesenet vårt er ikke forberedt på å ta vare på de syke, våre arbeidere har ikke arbeid, forretningene kan ikke drive forretninger og fabrikkene våre står stille. Amerikansk økonomi har stanset, sa Chuck Schumer, lederen for demokratene i Senatet.

Leder i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, er positiv til redningspakken før avstemningen og sier i en uttalelse etter avgjørelsen i Senatet at pakken «langt på vei møter amerikaneres behov».

Så langt har flere enn 68.000 personer blitt smittet av viruset i USA, og over 1.000 er døde. New York er så langt hardest rammet.

I alt skal det stilles 2.200 milliarder dollar, hele 23.000 milliarder norske kroner, til disposisjon for dem som er rammet av den omfattende viruspandemien som sprer seg raskt i USA. Dette er den største amerikanske økonomiske redningspakken noensinne.

Pakken innebærer blant annet direkte utbetalinger til amerikanske borgere og flere hundre millioner dollar i billige lån til små bedrifter og næringer som er spesielt utsatt som følge av virusutbruddet.

I utgangspunktet har senatorer nå fri fra å møte i Kongressen fram til 20. april. Medlemmer av Representantenes hus er allerede sendt hjem, og fredagens avstemning vil foregå uten at de er til stede i Washington.

(©NTB)

Flere nyheter: