reklame for Sheiken Bowling
Menu
Kinesiske politifolk (i grønt) og konsulatets sikkerhetsfolk (i blått) utenfor det amerikanske konsulatet i Chengdu i Sichuan-provinsen lørdag. Konsulatet er blitt beordret stengt av kinesiske myndigheter, et ledd i en stadig mer bitter diplomatisk strid mellom de to landene. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix

Amerikansk konsulat i Kina gjør klar til stengning

Arbeidere var lørdag i gang med å fjerne amerikanske emblemer fra konsulatet i Chengdu, som er beordret stengt av kinesiske myndigheter.

Av NTB | 25.07.2020 22:33:06

Krig og konflikter: Stengningen skjer som svar på at USA har beordret det kinesiske konsulatet i Houston stengt. Forholdet mellom de to landene blir stadig kjøligere, og begge sider beskylder den andre for å sette nasjonens sikkerhet i fare.

Det er ikke kjent når amerikanerne må forlate konsulatet i Chengdu.

Journalister på stedet sier tre flyttebiler kjørte fram til bygningen lørdag ettermiddag, og renholdere ble sett med minst ti store svarte søppelsekker på stedet tidlig om morgenen. Da en av sekkene revnet, kom makulert papir til syne.

Andre stabsmedlemmer kunne ses inne i bygningen med pappesker, traller og kofferter på hjul.

Myndighetene i Washington sier på sin side at det kinesiske konsulatet i Houston sto i spissen for en innsats for å stjele amerikanske bedriftshemmeligheter og medisinsk forskning.

De siste kinesiske diplomatene forlot konsulatet i Houston fredag.

– Bygningen er Kinas nasjonale eiendom, het det i en uttalelse der det ble vist til Wien-konvensjonen og en traktat om det diplomatiske forholdet mellom USA og Kina.

– Kina vil komme med et passende og nødvendig svar, het det videre.

Amerikanske myndigheter mener forskeren, Tang Juan (37), skjulte at hun hadde bånd til Folkets frigjøringshær og til landets kommunistparti da hun søkte om visum til USA. Siktelsen mot Tang og tre andre ble kunngjort torsdag.

Tang var den siste av de fire som ble pågrepet, etter at justisdepartementet i Washington beskyldte det kinesiske konsulatet i San Francisco for å skjule en ettersøkt person.

Hun er nå fengslet i California, og skal etter planen framstilles for retten mandag.

Myndighetene i Beijing sier stengningen av konsulatet var et legitimt og nødvendig svar på det som omtales som urimelige tiltak fra amerikansk side. De hevder at staben satte kinesiske interesser i fare med sin virksomhet.

Fredag ble en kinesisk forsker pågrepet i USA for visumsvindel.

(©NTB)

Flere nyheter: