reklame for Sheiken Bowling
Menu
USAs president Donald Trump sammen med sin kinesiske motpart Xi Jinping i fjor sommer. Kina håper Trump taper valget, ifølge amerikansk etterretning. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

Amerikansk etterretning: Kina håper Trump taper valget

Sjefen for USAs kontraetterretning slår alarm om utenlandsk påvirkning av det kommende presidentvalget og peker på Kina, Russland og Iran.

Av NTB | 07.08.2020 22:28:17

Økonomi og næringsliv: Kina håper at president Donald Trump taper valget, Russland forsøker å sverte Joe Biden, mens Iran vil undergrave demokratiske institusjoner, uttaler direktør William Evanina ved USAs nasjonale kontraetterretningssenter.

– Vår vurdering er at Kina foretrekker at president Trump – som Beijing anser som uforutsigbar – ikke vinner gjenvalg, heter det i vurderingen fra Evanina.

Russland bruker en rekke verktøy for i hovedsak å sverte Demokratenes tidligere visepresident Joe Biden, hevdes det videre.

– Mange utenlandske aktører har en preferanse når det gjelder hvem som vinner valget, som de uttrykker gjennom en rekke åpne og private uttalelser. Fordekte påvirkningsforsøk er mer sjelden, skriver Evanina.

– Selv om Kina vil fortsette å veie risikoene og ulempene med aggressive handlinger, er den offentlige retorikken de siste månedene blitt stadig mer kritisk til den nåværende administrasjonens covid-19-innsats, stengningen av Kinas Houston-konsulat og handlinger i andre saker, skriver Evanina, og legger til at Beijing forstår at alt dette kan påvirke presidentvalget.

– Irans innsats i så måte vil sannsynligvis konsentrere seg om påvirkning på nett, som spredning av desinformasjon på sosiale medier og å resirkulere antiamerikansk innhold, heter det i Evaninas vurdering, og videre:

– Teherans motivasjon for å drive med slike aktiviteter er delvis drevet av oppfatningen om at et gjenvalg av president Trump vil resultere i fortsatt amerikansk press på Iran i et forsøk på å gi næring til regimeendring.

– Noen Kreml-tilknyttede aktører forsøker også å styrke president Trumps kandidatur på sosiale medier og russisk TV, skriver Evanina.

Vurderingen er at fiendtlige utenlandske aktører i varierende grad kan forsøke å blande seg inn i velgerprosessen og gjennomføringen av valget, skriver han. En omfattende hacker- og sosiale mediekampanje fra Russland hjalp ifølge amerikansk etterretning Trump med å vinne over Demokratenes Hillary Clinton i valget i 2016.

Vurderingen ble lagt fram fredag etter at etterretningssamfunnet har blitt anklaget for å holde tilbake informasjon om konkrete etterretningsopplysninger om trusselen fra utenlandsk valginnblanding. Blant kritikerne er Representantenes hus’ leder Nancy Pelosi og andre demokrater i Kongressen.

Kina har ifølge etterretningstjenesten trappet opp sin påvirkningsinnsats i forkant av valget.

Etterretningsorganet konkluderer videre med at Iran er interessert i både å svekke USAs demokratiske institusjoner og Trump, samt splitte USA.

Etterretningstjenestens vurdering er at Russland ikke bare forsøker å sverte Biden, men også dem som anses for å være del av et antirussisk «etablissement» blant hans tilhengere.

Evanina, som har etterretningens øverste ansvar for å overvåke trusler mot valget, kom ikke med noen detaljer om hvordan utenlandsk innblanding foregår. Men han lovet å fortsette å gi offentlige oppdateringer etterhvert som valget nærmer seg.

(©NTB)

Flere nyheter: