Menu
Atomubåten USS Connecticut ble 2. oktober skadet i en kollisjon under vann. Den er nå framme ved den amerikanske marinebasen i Guam. Her er fartøyet ved marineverftet Puget Sound i delstaten Washington i 2016. Foto: Thiep Van Nguyen II / AP / NTB

Amerikansk atomubåt framme i Guam etter kollisjon

En amerikansk atomubåt som ble skadet i en kollisjon med et ukjent objekt under vann, har lagt til havn på USAs marinebase i Guam.

Av NTB | 08.10.2021 21:22:23

Ulykker og naturkatastrofer: Det opplyser den amerikanske marinen. Elleve besetningsmedlemmer fikk mindre skader i sammenstøtet, og hendelsen regnes som svært uvanlig.

Kollisjonen skjedde i Sør-Kinahavet 2. oktober. Nærmere detaljer om skadene på USS Connecticut er ikke kjent. Det amerikanske forsvaret har forsikret om at ubåten er stabil og i god stand, og at reaktoren om bord er uskadd. Den amerikanske marinen sier de ennå ikke vet hva ubåten kolliderte med.

Kina gir uttrykk for alvorlig bekymring for det som har hendt.

– USA bør i detalj redegjøre for situasjonen, hvor det hendte, formålet med ferden, detaljer om ulykken – som for eksempel hva den kolliderte med, om det har vært radioaktiv lekkasje og om det har skjedd miljøskader, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian.

Kina gjør krav på nesten hele Sør-Kinahavet, inkludert store havområder som ligger innenfor de økonomisk sonene til Filippinene, Vietnam, Indonesia, Malaysia og Taiwan. USA og landets allierte anerkjenner ikke kravene.

USS Connecticut er en angrepsubåt av Seawolf-klassen, en av tre i den amerikanske marinen. Den er 108 meter lang og har vanligvis et mannskap på rundt 140. Den kan bære krysserraketter, antiskipsraketter og torpedoer.

(©NTB)

Flere nyheter: