Menu
Soldater i Telemark bataljonen under trening inne på øvelsesområdet til Rena leir. Arkivfoto: Tore Meek / SCANPIX

Amerikanere trekker seg fra nordnorsk vinterøvelse

USA har besluttet å trekke over 3.000 soldater fra øvelsen Cold Response 2020 i Nord-Norge i mars, melder Fremover.

Av NTB | 15.01.2020 13:40:05

Politikk: Forklaringen er den sikkerhetspolitiske situasjonen. Inntil nylig var det meldt opp mot 19.000 soldater til det som skulle bli tidenes mest omfattende vinterøvelse i Nord-Norge.

Talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan, oberstløytnant Ivar Moen, sier til Fremover at det amerikanske styrkebidraget til Cold Response 2020 blir redusert med over 3.000 soldater.

– Amerikanerne er mer påvirket enn andre av den sikkerhetspolitiske situasjonen som har oppstått. Det gjør at vi nå opererer med 15.500 soldater som skal delta under årets Cold Response.

Selve feltøvelsen til Cold Response 2020 vil foregå fra 12. til 18. mars, men allerede i februar har de første styrkene meldt sin ankomst til Norge for vintertrening.

Moen har ikke detaljer om hvor stort det amerikanske bidraget nå vil bli under årets øvelse. Han ønsker ikke å gå i detaljer om hvilke avdelinger eller avdelingstyper som amerikanerne nå trekker ut fra Cold Response 2020.

Under Cold Response 2020 vil det delta styrker fra Norge, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland, Frankrike, Storbritannia og et sterkt redusert bidrag fra USA.

(©NTB)

Flere nyheter: