reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Paul Whelan ble mandag dømt til 16 års fengsel i Russland for spionasje. Bildet er fra et rettsmøte i fjor sommer. Arkivfoto: Aleksander Zemljanitsjenko / AP / NTB scanpix

Amerikaner dømt til 16 års fengsel for spionasje i Russland

En russisk domstol har dømt amerikanske Paul Whelan til 16 års fengsel for spionasje, melder statlige medier i Russland.

Av NTB | 15.06.2020 10:49:43

Politikk: Whelan, som tidligere har tjenestegjort i det amerikanske marineinfanteriet, var anklaget for å ha skaffet seg gradert russisk informasjon. Det er ikke kjent hva slags informasjon det er snakk om.

USAs utenriksminister Mike Pompeo reagerer svært sterkt på dommen og sier rettssaken foregikk med hemmeligstemplede beviser, uten at forsvaret fikk skikkelig mulighet til å føre vitner.

– Vi krever at Paul Whelan løslates umiddelbart, sier Pompeo.

En minnepinne og dokumenter ble konfiskert da Whelan ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2018. Ut over det har det ikke kommet noen opplysninger om bevisene.

50 år gamle Whelan har hele tiden hevdet sin uskyld. Han sier han var i Russland for å være gjest i et bryllup. Advokatene hans vil anke dommen, som falt mandag.

Whelan har sittet i varetekt det siste halvannet året. Han ble operert for brokk for to uker siden. Ifølge ambassaden ble han hasteinnlagt fordi tilstanden var blitt livstruende.

USAs ambassadør i Russland, John Sullivan, var til stede under rettssaken og kaller den «et brudd på menneskerettighetene og internasjonale juridiske standarder».

– Vi hadde håpet retten ville vise et snev av uavhengighet, men til sjuende og siste er russiske dommere politiske, ikke juridiske, aktører. Vi ber amerikanske myndigheter om umiddelbar innsats for å få ham hjem, sier Whelans bror i en uttalelse.

(©NTB)

Flere nyheter: