Menu
Amazon vant skattesaken mot EU og slipper dermed å etterbetale 2,5 milliarder kroner i skatt. Illustrasjonsfoto: Mark Lennihan / AP / NTB

Amazon vant skattesak mot EU

Amazon fikk ikke en utilbørlig skattefordel i Luxembourg, fastslår EU-retten og reverserer EU-kommisjonens krav om at netthandelsgiganten måtte betale mer.

Av NTB | 12.05.2021 12:09:29

Kriminalitet og rettsvesen: – Ifølge domstolen har ikke kommisjonen kunnet bevise at et europeisk datterselskap av Amazon fikk en utilbørlig reduksjon i skattebyrden, skriver EU-retten i en pressemelding. Den mener Amazon ikke har fått noen «selektiv skattefordel».

I 2017 kom kommisjonen fram til at selskapet hadde fått en ulovlig skatterabatt. Luxembourg ble derfor pålagt å gå tilbake og kreve inn 250 millioner euro – rundt 2,5 milliarder kroner – i skatt. Både Amazon og Luxembourg anket beslutningen.

Amazon ønsker onsdagens beslutning velkommen.

– Dette er i tråd med det som lenge har vært vårt standpunkt, at vi har fulgt alle aktuelle lover, og at Amazon ikke har fått noen spesialbehandling, sier selskapet ti en uttalelse.

Samme dag tapte det franske energiselskapet Engie en anke i en lignende sak. Lovanvendelsen i EU-retten kan ankes til en høyere instans i EU-domstolen.

EU-kommisjonen har de siste årene tapt lignende saker mot Apple og Starbucks. Apple slapp å etterbetale 13 milliarder euro i skatt til Irland for årene 2003 til 2014, mens kaffekjeden Starbucks fikk annullert et skattekrav på 30 millioner euro, som kommisjonen mente Nederland skulle kreve inn.

Skattesaken mot Apple er anket videre til EU-domstolens øverste instans.

(©NTB)

Flere nyheter: