Menu
Amazons store lager i Bessemer i Alabama, hvor det i en avstemning ble flertall mot å danne fagforening. Foto: Jay Reeves / AP / NTB

Amazon-arbeidere ville ikke ha fagforening

Ansatte ved et av Amazons store lagre i USA har stemt nei til å danne fagforening. Resultatet anses som et stort nederlag for amerikansk fagbevegelse.

Av NTB | 09.04.2021 21:47:44

Arbeidsliv: En opptelling fredag viste at 1.798 ansatte hadde stemt nei til forslaget, mens 738 stemte ja. Selv om det er strid rundt mulige ugyldige stemmer, er resultatet klart.

Utfallet av avstemningen i Bessemer i Alabama beskrives som en stor seier for netthandelsgiganten Amazon, som i USA har over 800.000 ansatte.

Fagforeningsaktivister håpet en ja-seier i Bessemer ville bli startskuddet for en ny bølge av fagorganisering blant ansatte i nettbaserte selskaper. Forsøket på å organisere de ansatte er blitt støttet av blant andre president Joe Biden.

De ansatte ved lageret er blitt pepret med argumenter både fra Amazon og fagorganisasjonen Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU), som sto bak initiativet.

Amazon krevde at de ansatte stilte på møter der de ble forklart hvorfor de ikke burde danne fagforening. Anti-fagforenings-plakater ble hengt opp over hele arbeidsplassen.

RWDSU hevder Amazon brukte ulovlige metoder og forsøkte å spre forvirring og desinformasjon blant sine ansatte. Organisasjonen har varslet en protest mot prosessen og avstemningen.

Amazon avviser å ha gjort noe galt og sier de ansatte fikk høre mange argumenter fra fagbevegelsen og selv valgte hva de ville stemme.

(©NTB)

Flere nyheter: