reklame for smiaa
Menu
Bente Hoff, avdelingsdirektør for Nasjonalt cybersikkerhetssenter i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, sier Norge har opplevd en markant økning i antallet cyberangrep de siste året. Foto: Terje Pedersen / NTB

Alvorlig datainnbrudd på UiT Norges arktiske universitet

Norske virksomheter rammes oftere av dataangrep, advarer Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). UiT Norges arktiske universitet ble utsatt for datainnbrudd onsdag.

Av NTB | 16.12.2020 14:53:30

Vitenskap og teknologi: «Det arbeides nå med å innhente, undersøke og analysere teknisk informasjon fra UiT sine systemer», opplyser universitetet i en pressemelding.

Hendelsen er meldt til NSM og politianmeldt.

– Av hensyn til at forholdet er anmeldt og er under nærmere undersøkelser av politiet, kan vi ikke kommentere saken ytterligere, sier universitetsdirektør Jørgen Fossland.

Direktøren understreker at UiT har innført flere sikkerhetstiltak som følge av økningen i dataangrep den siste tiden, som blant annet har vært rettet mot Stortinget og flere kunnskapsinstitusjoner.

Natt til mandag ble Hurtigruten også utsatt for et storstilt dataangrep, tilsynelatende i form av et såkalt løsepengevirus.

– Hele Hurtigrutens globale IT-infrastruktur ser ut til å være påvirket, sa konserndirektør for IT, Ole-Marius Moe-Helgesen, i en pressemelding mandag.

– Vi har så langt ikke indikasjon på at det er noen forbindelser mellom sakene, sier hun til NTB onsdag ettermiddag.

– Men vi ser en trend der dataangrepene blir stadig mer komplekse og at aktørene forbereder seg bedre og bedre, understreker hun, og legger til at dette gjelder både statlige og kriminelle aktører.

– Vi vil bistå UiT med analysering og rådgivning og med å få en oversikt over situasjonen, sier Hoff.

Hun legger til at det er positivt rundt økt bevissthet rundt digital sikkerhet.

– Vi opplever økt bevissthet og større grad av åpenhet rundt dataangrep, understreker avdelingsdirektøren.

UiT-ansatte har fått beskjed om å endre passord som følge av angrepet, opplyser Fossland til Nordlys.

Avdelingsdirektør Bente Hoff i Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM bekrefter at dataangrep har blitt et vanligere problem, særlig det siste året. Hun understreker likevel at det ikke er grunn til å tro at dette nødvendigvis dreier seg om koordinerte angrep.

Hvem som sto bak angrepet på UiT er foreløpig ukjent, og det er ikke klart om det kan kobles til statlige eller private aktører.

(©NTB)

Flere nyheter: