Menu
Jörg Meuthen (t.v.) i Berlin i september 2019. Fredag kunngjorde han at han trekker seg fra ledervervet i Alternativ for Tyskland. Han har spilt en viktig rolle helt siden det høyreorienterte og islamkritiske partiet ble startet på ni år siden. Arkivfoto: Michael Sohn / AP / NTB

Alternativ for Tyskland mister en av sine mest moderate ledere

En av lederne i Tysklands ytre høyre-parti Alternativ for Tyskland (AfD) går av. Jörg Meuthen sier det skyldes at partiet blir stadig mer ytterliggående.

Av NTB | 28.01.2022 20:21:49

politikk: – Store deler av partiet, og også flere av dets fremste representanter, har valgt en stadig mer radikal og hemningsløs kurs, og ikke bare retorisk, sier Meuthen i forbindelse med sin avgang fredag.

Han mener partiet drives inn i full isolasjon og lengre og lenger ut på den politiske ytterkanten.

I en uttalelse skriver han også at kampen for en fornuftig og gjennomtenkt kurs for partiet har mislyktes.

Meuthen ble valgt som en av to partiledere i 2015. Han fortsetter jobben som EU-parlamentariker tross avgangen som partileder.

Den 60 år gamle økonomiutdannede politikeren har lenge vært på kollisjonskurs med store deler av eget parti. De to siste årene har han gang på gang forsøkt å få AfD til å innta en mer moderat linje. Underveis har han fått flere politiske fiender, blant annet lederen i delstaten Thüringen, Björn Höcke.

Tino Chrupalla er nå partiets eneste leder. Forholdet mellom ham og Meuthen skal ha vært vanskelig fra starten.

Partiets sentralstyre sier at det beklager avgangen, og de takker ham for å ha utviklet AfD videre som «det eneste opposisjonspartiet i Tyskland».

(©NTB)

Flere nyheter: