Menu
Alvin, den elleve år gamle italiensk-albanske gutten, er på vei hjem til faren i Italia, fem år etter at moren tok ham med til Syria for å slutte seg til IS. Foto: Røde Kors via AP / NTB scanpix

Albansk 11-åring returnert til Roma fra al-Hol

En elleve år gammel albansk gutt som ble kidnappet av sin mor og tatt med til IS i Syria, kom fredag til Roma fra al-Hol-leiren.

Av NTB | 08.11.2019 14:08:46

Krig og konflikter: Gutten, som er født i Italia av albanske foreldre, havnet i Syria da moren regelrett kidnappet ham og dro for å slutte seg til IS. Moren skal ha blitt drept i kamper.

På en pressekonferanse etter ankomsten sa italienske tjenestemenn at elleve år gamle Alvin halter på det ene beinet av en skade han fikk under et bombeangrep som drepte moren, hennes nye partner og to barn.

-Alle fem reiste i samlet følge, da de plutselig havnet i et bomberegn. Det er et mirakel at Alvin lever, sa general Giuseppe Spina i den halvmilitære styrken Carabinieri.

De siste månedene har gutten bodd i al-Hol-leiren nordøst i Syria, der det også bor flere norske kvinner med IS-tilknytning og deres barn.

Torsdag befant han seg ifølge Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) i Beirut, på vei hjem til faren i Italia.

– Vi oppdaget gjennom en melding fra al-Hol-leiren at gutten fortsatt var i live, sier Della Longa.

Med støtte fra italienske og albanske myndigheter, og etter forhandlinger med myndighetene i Damaskus, ble gutten overlevert til Røde Kors onsdag. Alvin har albansk pass, men har fått tillatelse av italienske myndigheter til å bo i Italia med sin far og sine to eldre søstre.

Italiensk presse har fulgt historien om elleve år gamle Alvin tett siden det i oktober ble kjent at han bodde i den kurdiskkontrollerte leiren. For få uker siden fikk de med seg opptak av det følelsesladde gjensynet mellom gutten og hans far i leiren i Syria.

Kurderne, som har hatt ansvaret for leiren, har gjentatte ganger bedt vestlige land ta tilbake sine egne statsborgere. Etter den tyrkiske offensiven i oktober har det vært frykt for at mange IS-tilhengere ville rømme fra al-Hol.

– Dette begynte for fem år siden med moren som bortførte barnet, hvorpå hun bestemte seg for å dra og krige for IS, sier IFRCs talsmann Tommaso Della Longa til AFP.

– Våre frivillige syrere i Røde Halvmåne fulgte gutten fra al-Hol-leiren til Damaskus, sier talsmannen.

(©NTB)

Flere nyheter: