Menu
Et stort flertall i Albanias nasjonalforsamling mener president Ilir Meta bør avsettes. Arkivfoto: Hektor Pustina / AP / NTB

Albanias president dømt i riksrettssak

Et stort flertall i Albanias nasjonalforsamling har i en riksrettssak stemt for å avsette president Ilir Meta.

Av NTB | 09.06.2021 15:53:17

Kriminalitet og rettsvesen: 104 representanter stemte onsdag for å avsette presidenten, mens 7 stemte mot.

Avgjørelsen må imidlertid godkjennes av landets grunnlovsdomstol, skriver nyhetsbyrået AP. Det må skje innen tre måneder.

Presidenten i Albania har hovedsakelig en seremoniell rolle, som er blitt oppfattet som upolitisk. Meta har imidlertid ofte vært i konflikt med regjeringen til statsminister Edi Rama.

Tidligere har en granskningskomité i nasjonalforsamlingen konkludert med at Meta burde avsettes ett år før perioden hans utløper. I en rapport fastslo komiteen at presidenten brøt 16 bestemmelser i grunnloven før valget i april.

Meta har avvist granskingen og riksrettsprosessen og mener begge er ulovlige.

Det var parlamentarikere fra det sosialistiske regjeringspartiet som ba om at granskningskomiteen måtte opprettes. De beskyldte Meta – en tidligere statsminister for sosialistene, som senere forlot partiet – for å oppildne til vold og ustabilitet og å stille seg på opposisjonens side før valget.

Meta har på sin side anklaget Rama for å lede et «kleptokratisk regime» og samle all politisk og juridisk makt i sine egne hender.

(©NTB)

Flere nyheter: