Menu
Al Jazeeras korrespondent i de palestinske områdene, Shireen Abu Akleh, ble skutt i hodet og drept under et israelsk raid mot en palestinsk flyktningleir i jenin på den okkuperte Vestbredden onsdag. Foto: Al Jazeera / AP / NTB

Al Jazeera-journalist drept under israelsk raid på Vestbredden

Drapet på den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh under en israelsk militæraksjon på den okkuperte Vestbredden, vekker sterke reaksjoner.

Av NTB | 11.05.2022 10:01:01

Kultur og underholdning: – Al Jazeera-reporter Shireen Abu Akleh ble drept og en annen journalist fra den palestinske avisen Al-Quds ble såret da israelske soldater skjøt mot dem under et raid i Jenin onsdag morgen, opplyser palestinske myndigheter.

– Shireen Abu Akleh ble drept av israelske soldater med kaldt blod. Dette er et sjokk for oss alle og et brudd på folkeretten, sier Al Jazeera i en uttalelse og fordømmer drapet.

De to journalistene var sammen med flere andre journalister på jobb for å dekke de israelske soldatenes raid i en flyktningleir da de ble skutt, bekrefter Al Jazeera. De to var iført skuddsikre vester og hjelmer merket med «PRESS».

51 år gamle Akleh ble truffet i hodet og fraktet til sykehus der hun ble erklært død. Kollegaen hennes Ali al-Samudi ble såret i hendelsen.

– Ifølge vår informasjon virker det som om at væpnede palestinere som skjøt vilkårlig på det tidspunktet, var ansvarlig for det ulykksalige dødsfallet til journalisten, sier Bennett.

Det israelske forsvaret hevder at personer inne i leiren skjøt og kastet bomber mot de israelske soldatene, som skjøt tilbake i selvforsvar.

Det israelske forsvaret offentliggjorde også en video av væpnede palestinere som avfyrte skudd og hevder at denne underbygger påstanden om at det var et av disse skuddene som drepte Akleh.

– De demonstrerer at skytingen i videoen umulig kan ha vært de skuddene som traff Shireen Abu Akleh og hennes kollega, konkluderer B’Tselem.

Ali al-Samudi avviser også at de ble beskutt av væpnede palestinere. En AFP-fotograf rapporterte at israelske styrker åpnet ild og at han deretter så Abu Akleh liggende på bakken. Ingen væpnede palestinere var ifølge nyhetsbyråets fotograf å se på det tidspunktet.

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, den norske diplomaten Tor Wennesland, var blant de første til å fordømme drapet.

– Jeg fordømmer på det sterkeste drapet på Al Jazeeras reporter Shireen Abu Aqleh, som i dag morges ble skutt med skarp ammunisjon mens hun dekket de israelske sikkerhetsstyrkenes operasjon i Jenin på den okkuperte Vestbredden, tvitrer han.

Wennesland krever øyeblikkelig og uavhengig gransking av drapet, slik at de skyldige kan bli stilt til ansvar.

– Mediefolk skal aldri angripes, slår han fast.

– Jeg er svært opprørt over drapet på Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh på Vestbredden. Angrep mot journalister er et økende problem og er et angrep på ytringsfrihet og demokrati, skriver hun på Twitter.

EU fordømmer også drapet og kaller det uakseptabelt.

Israels statsminister Naftali Bennett sier i en uttalelse at det er «sannsynlig» at væpnede palestinere løsnet skuddene som drepte journalisten.

Den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem sendte straks etterforskere til stedet som fastslo hvor de væpnede palestinerne og journalistene befant seg da Akleh ble skutt i hodet. Dette ble dokumentert både med GPS-koordinater og oversiktsbilder fra luften.

Shireen Abu Akleh kom fra en kristen palestinsk familie i Betlehem og hadde jobbet for Al Jazeera i de israelskokkuperte palestinske områdene siden 1997. Drapet på henne vekker sterke reaksjoner.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer også sterkt.

(©NTB)

Flere nyheter: