reklame
Menu
Barn fra rundt 60 ulike land er blant dem som bor i den overfylte Al-Hol-leiren. Bildet er tatt i februar i år. Foto: Alessio Romenzi / UNICEF / NTB

Al-Hol-leiren tømmes for syriske statsborgere

Tusenvis av syriske statsborgere får forlate Al-Hol-leiren nordøst i Syria, opplyser en syriskkurdisk tjenestemann. Kun utlendinger blir igjen.

Av NTB | 05.10.2020 17:23:01

Kriminalitet og rettsvesen: Blant dem som får dra, er slektninger av IS-krigere, opplyser Riyad Derar, en av lederne i Det syriske demokratiske rådet, den politiske fløyen av militsen som har kontroll i regionen.

Han har ikke oppgitt når løslatelsene vil finne sted, men sier at fangenes familier har gitt kurdiske myndigheter garantier i forbindelse med løslatelsene.

Tidligere har over 4.000 syriske statsborgere blitt løslatt fra leiren, ifølge FNs nødhjelpskontor OCHA.

De fleste utlendingene i leiren er irakiske statsborgere. Men mange kommer også fra vestlige land, blant annet Norge, og disse er i hovedsak antatt å være slektninger av IS-krigere.

Ifølge Derar vil irakerne kunne dra på frivillig basis, men mange foretrekker å bli værende fordi de frykter at de vil bli fengslet eller stilt for retten hvis de vender hjem.

Syrisk-kurdiske myndigheter har gjentatte ganger bedt vestlige land om å hente hjem sine borgere.

Samtidig har hjelpeorganisasjoner gang på gang advart om at beboerne, mange av dem barn, lever under elendige forhold med mangel på både mat og medisiner.

Den overfylte Al-Hol-leiren huser over 64.000 mennesker, deriblant over 24.000 syrere som enten ble tatt til fange eller fordrevet under kampene mellom IS og kurdiskledede styrker i 2018 og 2019, ifølge FN.

(©NTB)

Flere nyheter: