Menu
Jamie B. Raskin, lederen for aktoratet i riksrettssaken, da han holdt sin innledning i Senatet onsdag. Foto: Senate Television via AP / NTB

Aktor: – Trump ble øverstkommanderende for opprøret

Donald Trump brukte flere måneder på å undergrave resultatet av presidentvalget før han oppildnet til opprør, ifølge aktoratet i riksrettssaken i USA.

Av NTB | 10.02.2021 22:53:06

Krig og konflikter: Flere av demokratene i aktoratet brukte onsdagen til en detaljert gjennomgang av Trumps kamp for å få omgjort det offisielle valgresultatet.

– President Donald J. Trump gikk tom for ikkevoldelige muligheter til å beholde makten, hevdet kongressrepresentant Ted Lieu.

Han beskrev stormingen av Kongressen som den logiske konsekvensen av Trumps langvarige forsøk på å diskreditere valget som ble holdt i begynnelsen av november.

Han påsto at juks var det eneste som kunne frata ham seieren i valget.

Etter valgnederlaget trappet han opp de udokumenterte påstandene om fusk. Han anla en lang rekke søksmål for å få omgjort valgresultater – men omtrent alle ble avvist i rettsvesenet.

I tillegg forsøkte han å presse myndighetene i flere delstater til å endre offisielle resultater av stemmetellingen.

Aktoratet i riksrettssaken kaller påstanden om at Trump ble frastjålet valgseieren, «den store løgnen». De mener den la grunnlaget for opptøyene og volden 6. januar.

– Trump ble øverstkommanderende for et farlig opprør, hevdet sjefanklager Jamie B. Raskin onsdag.

Én politimann og én inntrenger ble drept under stormingen, og tre andre mistet livet. Mange andre ble skadd, og to politimenn har begått selvmord i etterkant av opptøyene.

– Hvem samlet mobben? Hvem oppfordret mobben? Hvem var det som oppildnet mobben? Dere vet like godt som meg at det var presidenten, sa demokraten Joe Neguse i Senatet onsdag.

Neguse viste videoopptak av talen Trump holdt før tilhengerne hans trengte seg inn i Kongressen. Han argumenterte for at Trump mente det bokstavelig da han ba tilhørerne gå mot Kongressen og «kjempe som faen».

Trumps forsvarere hevder dette ikke var bokstavelig ment og at Trump ikke ønsket vold.

Et flertall på 56 av 100 senatorer stemte for at saken er i tråd med grunnloven. Alle demokratene og seks republikanere stemte for.

Stemmetallene var en ny indikasjon på at Trump neppe vil bli dømt. I så fall kreves et flertall på 67 senatorer.

Flere republikanske senatorer ga onsdag uttrykk for at de ikke lar seg overbevise av aktoratets argumenter.

– Jeg tror ikke dette kommer til å endre manges mening, sa Josh Hawley.

Han har tidligere fått mye kritikk for å ha gått imot godkjenningen av det offisielle valgresultatet i avstemningen som fant sted da Kongressen ble stormet.

Republikanerne hadde på dette tidspunktet flertall i Senatet, og de sørget for å frikjenne ham.

I motsetning til forrige gang foregår riksrettssaken nå på åstedet for forbrytelsen som Trump er anklaget for.

Juryen er senatorene som selv måtte søke dekning da rasende Trump-tilhengere brøt seg inn i kongressbygningen.

Litt før riksrettssaken fortsatte onsdag, opplyste påtalemyndigheten i Georgia at de har startet etterforskning av Donald Trump.

Årsaken er en telefonsamtale mellom den daværende presidenten og delstatens administrasjonsminister 2. januar. Trump ba ministeren «finne» et visst antall stemmer som ville gjøre Trump til vinner av Georgia i presidentvalget.

Allerede lenge før presidentvalget hevdet Trump at hans motstandere ville ty til valgfusk.

Trump står tiltalt for å ha oppildnet sine tilhengere til å storme Kongressen og gjøre opprør.

Riksrettssaken begynte tirsdag, og de innledende argumentene dreide seg om hvorvidt hele saken er grunnlovsstridig fordi Trump ikke lenger er president.

Trump er den første amerikanske presidenten som er stilt for riksrett to ganger, og den første saken fant sted i fjor. Han var da tiltalt for å ha presset presidenten i Ukraina til å finne opplysninger som kunne skade Joe Biden politisk.

(©NTB)

Flere nyheter: