reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
General Ratko Mladic (t.v.) i landsbyen Potocari i nærheten av Srebrenica i Bosnia i 1995. På bildet er også Thom Karremans, som ledet nederlandske FN-styrker i Srebrenica. Foto: AP / NTB scanpix

Aktor: Mladic hadde ansvaret for Srebrenica

Ratko Mladic er en av de verste krigsforbryterne som noen gang er stilt for en internasjonal domstol, sa aktor under ankesaken mot den tidligere hærsjefen.

Av NTB | 26.08.2020 19:07:54

Kriminalitet og rettsvesen: Mens den tidligere bosnisk-serbiske generalen håper å få omgjort livstidsstraffen, mener aktoratet at han bør kjennes skyldig i flere tilfeller av folkemord.

– Livsvarig fengsel er den eneste tenkbare straffen, sa aktor Barbara Goy i retten i Haag i Nederland onsdag.

– Han brukte styrkene under sin kommando til å henrette tusener av menn og gutter, sa Goy.

Drapene i området rundt den bosniske byen Srebrenica regnes som den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig.

Under krigen i Bosnia på 1990-tallet var Mladic leder for de bosnisk-serbiske styrkene. Han ble i 2017 dømt til livsvarig fengsel i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

Ankesaken foregår i FNs internasjonale restmekanisme for straffetribunaler (IRMCT), som tok over de resterende sakene da ICTY avsluttet sin virksomhet i 2017.

Goy avviste forsvarernes argumenter om at Mladic ikke selv var til stede da styrkene hans begynte å massakrere 8.000 muslimer i Srebrenica i 1995.

Mladic er i dag 78 år gammel, og forsvarerne hans mener helsetilstanden hans er så dårlig at ankesaken ikke kan gjennomføres på forsvarlig vis.

(©NTB)

Flere nyheter: