reklame
Menu
Pågrepne demonstranter og hviterussisk opprørspoliti var 8. november inne på området til en politistasjon i hovedstaden Minsk etter en demonstrasjon. Flere varsler nå om at koronasmitten er utbrett i hviterussiske fengsler. Foto: Handout photo via AP / NTB

Aktivister varsler koronautbrudd i Hviterusslands overfylte fengsler

Koronaviruset herjer i Hviterusslands fengsler, fulle av demonstranter som har protestert mot landets president, varsler aktivister og opposisjonen.

Av NTB | 26.12.2020 10:38:10

Krig og konflikter: Løslatte demonstranter anklager myndighetene for å forsømme fengslene. De forteller om overfylte celler uten tilstrekkelig ventilasjon.

– Fuktige vegger dekket av skadedyr, sjokkerende dårlige sanitære forhold, kulde og en rusten seng, var det jeg fikk i fengsel i Mogilev i stedet for helsehjelp, sier den 35-årige musikeren Kastus Lisetskij til nyhetsbyrået AP.

Han forteller at innen han ble overført til fengselet, satt han og tre andre i arresten i Minsk. Alle fire ble smittet med korona.

Lisetskij er blant de rundt 30.000 menneskene pågrepet for å ha deltatt i demonstrasjonene som har pågått siden august. Demonstrantene mener at valget som sikret Lukasjenko en sjette presidentperiode, var preget av fusk og krever at presidenten går av.

– I hjertet av Europa blir innsatte med vilje smittet av koronavirus, sier Tikhanovskaja til AP.

– De flytter smittede personer fra en celle til en annen. Cellene er overfylte og mangler ventilasjon. Dette er en grusomhet og kan kun anses som mishandling og tortur, understreker hun.

– De forferdelige forholdene i hviterussiske fengsler har bidratt til et koronautbrudd. Men myndighetene har ikke engang forsøkt å forbedre situasjonen, sier nestleder i menneskerettighetsorganisasjonen Vjasna, Valjantsin Stefanovic.

Så langt har Hviterussland registrert rundt 183.000 koronatilfeller og 1.367 koronarelaterte dødsfall, viser tall fra universitetssykehuset Johns Hopkins. Ifølge AP mistenker mange omfattende underrapportering fra myndighetene i et forsøk på å skjule omfanget av epidemien i landet.

Lisetskij ble pågrepet etter å ha deltatt i demonstrasjonene mot presidenten. Etter åtte dager ble han innlagt på sykehus med dobbeltsidig lungebetennelse forårsaket av koronavirus.

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja ber nå verdenssamfunnet trå til for å stoppe den voldsomme spredningen av korona som angivelig finner sted i fengslene.

Myndighetene har ikke opplyst om smittetallene blant innsatte. Men rettighetsforkjempere sier at tusenvis av demonstranter har testet positivt etter at de ble pågrepet.

(©NTB)

Flere nyheter: