Menu
Aibels nylig utvidede og oppgraderte verft i Laem Chabang, Thailand. FOTO: Aibel

Aibel tildelt stor FPSO-kontrakt

Aibel har inngått en avtale om å bygge et flytende produksjons- og lagringsskip til Equinor for Bacalhau-feltet i Brasil. Byggingen av modulene finne sted på Aibels verft i Thailand.

Av Egil M Solberg | 05.02.2020 08:46:18

Næringsliv: MODEC, en ledende leverandør av flytende løsninger for
den globale offshore olje- og gassindustrien, har tildelt Aibel en intensjonsavtale i forbindelse med at MODEC skal levere en ny FPSO (flytende produksjons- og lagringsskip) til Equinor for Bacalhau-feltet i Brasil.

Intensjonsavtalen (LOI) inneholder en FEED-fase med ledelse og grunnleggende
ingeniørtjenester og en opsjon på en EPC-kontrakt, som inkluderer detaljprosjektering, innkjøp og bygging av ca. 20.000 tonn topside-moduler for det gigantiske FPSO-fartøyet.

Den ferdige FPSO-en, som skal leveres av MODEC, blir en av verdens største FPSO-er, og den største FPSO-en noensinne levert til Brasil med en produksjonskapasitet på opptil 220.000 fat råolje per dag.

FPSO-fartøyet skal settes i drift på Bacalhau-feltet (tidligere Carcará) som ligger i det enorme pre-salt-området i Santos-bassenget ca. 185 kilometer
utenfor kysten av delstaten São Paolo.

– Dette er en viktig anerkjennelse av vår internasjonale FPSO-ekspertise i Singapore og Thailand. Vi har en lang historikk med leveranser av FPSO-topsides og -moduler i verdensklasse.

– Med dette store prosjektet ser vi frem til å videreutvikle de gode og veletablerte relasjonene vi har med både MODEC og sluttkunden Equinor. Samtidig vil vi vise oss verdig til den tilliten vi har fått, sier konsernsjef i Aibel, Mads Andersen.

Prosjektet skal ledes fra Aibels Singapore-kontor, hvor Aibel og MODEC vil etablere et integrert prosjektteam.

Aibels ingeniørkontor i Thailand vil bistå med detaljprosjekteringen.

Byggingen av modulene på totalt 20.000 tonn vil finne sted på Aibels nylig utvidede og oppgraderte verft i Laem Chabang, Thailand.

Som følge av kontrakten vil Aibel nå styrke og utvide sin ingeniørorganisasjon i Singapore.

– Gjennom årene har vårt Singapore-kontor utviklet solid kompetanse innen FPSO-markedet, fra tidlig konsept- og studiefase til endelig gjennomføring. Derfor har kontoret blitt et knutepunkt for vårt strategiske fokus på det internasjonale FPSO-markedet.

– Vi ser et stort potensial i dette markedet, og med denne kontrakten samt en betydelig utvidelse av kontoret, stiller vi oss i en gunstig posisjon for fremtidige tildelinger, sier konserndirektør for Feltutvikling og Havvind i Aibel, Nils Arne Hatleskog.

Ingeniørarbeidet starter umiddelbart på Singapore-kontoret.

Planlagt oppstart av prefabrikasjon for topside-modulene er satt til 2. kvartal 2021.

Etter ferdigstillelse vil topside-modulene bli transportert fra Thailand til Singapore for integrasjon på selve skroget, som skal bygges i Kina.

Aibels 4.000 medarbeidere jobber nærme kundene på selskapets kontorer i Norge, Thailand og Singapore. I tillegg har Aibel to moderne verft i Haugesund, Norge, og i Laem Chabang, Thailand, med komplette prefabrikasjon- og byggekompetanser.

Flere nyheter: