Menu
Åge Hareide ble slått til ridder da Danmarks ambassadør Jarl Frijs-Madsen holdt mottakelse for nordmannen som hadde stor suksess som Danmarks landslagssjef i fotball. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Åge Hareide utnevnt til ridder under hyllest i den danske residensen

Åge Hareide satt fire år som dansk landslagssjef, med stor suksess. Torsdag ble han av dronningen utnevnt til ridder av Dannebrogordenen.

Av NTB | 20.08.2020 19:08:04

Sport: Danmarks ambassadør Jens Frijs-Madsen hadde invitert til hyllest av Hareide i sin residens, og det var en svært rørt Hareide som ble tildelt den høythengende ordenen. Dronning Margretes seremonimester var på plass og ga ham medaljen som er det synlige bevis.

– Det var overraskende og veldig spesielt. Jeg trodde det skulle være et hyggeparty som en avslutning på min tid i Danmark, og så kom han med den der. Det var veldig spesielt, sa Hareide til NTB.

Ambassadøren omtalte landslaget som Danmarks stolthet, og Hareide som en av Danmarks to beste landslagstrenere gjennom tidene, ved siden av Richard Møller-Nielsen som førte laget til EM-tittelen i 1992.

I mottakelsen var framtredende politikere, sportsfolk og skuespillere til stede – blant andre Oslo-ordfører Marianne Borgen, TV-profil og tidligere fotballspiller Jan Åge Fjørtoft og «A-ha»-musiker Magne Furuholmen. Hareide var tydelig rørt over måten han ble gjort stas på.

Manchester United-legenden Peter Schmeichel skulle egentlig delta i mottakelsen, men fikk det ikke til som følge av koronasituasjonen. Han hadde imidlertid sendt inn en videohilsen som ble vist til de frammøtte.

– Jeg vil bare si takk – virkelig takk, for det du har gjort for dansk fotball. Det har vært fantastisk å følge laget i de årene du var landslagstrener, sa Schmeichel.

– Det blir litt sårt, det blir jo det. Men jeg er nødt til å ønske dem lykke til. Ikke minst Kasper Hjulmland som skal ta det videre – at han lykkes med det og får det til. Og at Danmark blir sterke, det håper jeg virkelig, sa Hareide.

Hareide signerte tirsdag med Rosenborg. 66-åringen har undertegnet en avtale som RBK-trener som i første omgang strekker seg ut 2021.

66-åringens sterke prestasjoner som landslagssjef var tema da den danske ambassaden hyllet Hareide i residensen på Blindern i Oslo. Den nyansatte Rosenborg-treneren var sjef for det danske landslaget fra 2016 til 2020. Bare tre av 42 kamper endte med tap, og de 34 siste kampene gikk han ubeseiret.

– Det er litt dansk det de gjør. De er glade i gjøre stas. Du ser det når landslagsspillerne har fødselsdag, da er det stor ståhei og masse moro. De er gode til å lage hygge og kos. Og når ting går bra vil de gjerne forsterke det, og det er en fin egenskap. Og også en egenskap som vi kunne tatt til oss i Norge, sa han.

I fjor sommer fikk Hareide beskjed av det danske fotballforbundet (DBU) at han skulle erstattes med Kasper Hjulmand etter EM. Siden mesterskapet er flyttet til neste år, blir det uten nordmannen som trener. Åge Hareide innrømmer overfor NTB at det blir litt rart.

(©NTB)

Flere nyheter: