Menu

Aftonbladet: Behandlingen av Sveriges Nato-søknad kan bli lagt på is i nærmere ett år

Behandlingen av Sveriges Nato-søknad kan bli lagt på is i inntil et år på grunn av det kommende valget i Tyrkia, skriver Aftonbladet.

Av NTB | 13.12.2022 19:36:43

Politikk: Avisen henviser til det som er blitt diskutert på møter mellom svenske og tyrkiske representanter, sist på marinebasen Muskö i november.

Her skal de tyrkiske utsendingene ha sagt at februar-mars er tidligste mulighet, skriver Aftonbladet. Da er det et mulig vindu før nasjonalforsamlingen oppløses i forkant av valget. Om ikke et vedtak kommer tidlig på våren, vil saken bli en del av valgkampen i Tyrkia – og godkjenningen kan drøye nesten et år, opplyser avisens kilder.

Michael Sahlin, som har vært Sveriges ambassadør til Tyrkia, sier den tyrkiske tidslinjen virker rimelig, med tanke på at det er valgår i landet.

– Min vurdering er omtrent den samme, at det er et tidsvindu i februar, mars. Går ikke det, så er det valgkamp og fare for at spørsmål blir politisert, fare for mer problemer med andre Nato-land og fare for utbrudd av kraftig tyrkisk nasjonalisme som en del av valgkampen, sier han til avisen.

Helt siden våre alliansefrie naboland Sverige og Finland søkte om Nato-medlemskap i kjølvannet av Russlands invasjon i Ukraina, er det Tyrkia som har vært den største utfordringen. De vil blant annet ha utlevert en rekke personer landet anser for å være terrorister eller som de hevder er knyttet til forsøket på statskupp i 2016.

Alle Nato-landene må godkjenne nye medlemsland. Også Ungarn har vært trege med å ratifisere søknadene, men har varslet at det vil skje så fort parlamentet er på plass igjen på nyåret.

Den neste muligheten blir da i oktober, når nasjonalforsamlingen trer sammen igjen, ifølge det Tyrkias representanter har sagt om en mulig tidsplan. Dette skal tyrkerne også ha sagt på tidligere møter i høst.

En betingelse fra Tyrkia for en godkjenning i februar eller mars er fortsatt at Sverige oppfyller kravene som er kommet om utleveringer og økt våpeneksport.

Flere nyheter: