Menu
Ifølge PSTs trusselvurderinger er det russisk spionasje som har størst potensial for å skade norske interesser. På bildet ser vi Russlands ambassade i Drammensveien på Skarpsno i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Aftenposten navngir tre angivelige russiske agenter i Norge

Aftenposten navngir tre russiske diplomater i Oslo og skriver at de er tilknyttet russisk militær etterretning (GRU).

Av NTB | 05.05.2020 21:17:28

Politikk: Før de tre dro til Norge som diplomater, hadde to av dem registrert bostedsadresse i GRUs hovedkvarter i Moskva, viser russiske registre, skriver Aftenposten.

Siden de er diplomater, har de immunitet. Det betyr at de kan gjøre hva de vil uten å risikere rettslig forfølgelse i Norge.

Avisen har kartlagt Utenriksdepartementets navnelister over russiske diplomater i Norge og sammenlignet deres adresser med databaser fra Moskva, som viser deres offisielle adresse før de reiste til Oslo.

– Vår erfaring er at de aller færreste skjønner at dette er etterretningsoffiserer, sier Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ifølge PST er det russisk spionasje som har størst potensial for å skade norske interesser, ifølge trusselvurderinger.

Kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet sier norske myndigheter forventer at diplomater følger lover og regler i landet der de tjenestegjør.

– Videre skal diplomaters aktivitet naturligvis ligge innenfor det som er en ambassades oppgave. Dersom man skal skaffe seg kjennskap til forholdene i mottakerstaten, skal det skje på lovlig vis, sier hun.

Den russiske ambassaden karakteriserer Aftenpostens opplysninger som «spredning av upålitelig, falsk eller ulovlig skaffet informasjon».

(©NTB)

Flere nyheter: