Menu
Marine Le Pen, til høyre, og Nasjonal samlings kandidat Thierry Mariani på en pressekonferanse i Toulon i Sør-Frankrike. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

AFP: Ingen regionale valgseire for Le Pens parti

Marine Le Pens parti på høyrefløyen i Frankrike ser ikke ut til å ha sikret seg valgseier i noen av landets regioner, melder AFP.

Av NTB | 27.06.2021 20:09:30

Politikk: Det går fram av valgdagsmålinger søndag.

Det var knyttet spenning til utfallet av andre runde i det franske regional- og lokalvalget, som er blitt sett på som en viktig prøve, både for president Emmanuel Macron og Marine Le Pen.

Macrons parti klarte ikke å skaffe seg en tosifret prosentandel av stemmene nasjonalt, mens Le Pen ikke fikk til hovedambisjonen som var å vinne Provence-Alpes-Côte d’Azur-regionen, med byer som Marseille og Nice.

Første runde i valget 20. juni var en stor skuffelse for Le Pen, som i ti år har forsøkt å distansere partiet sitt fra ekstremiststempelet det hadde. Hun syntes å ha vind i seilene og mulighet for å vinne i minst en av Frankrikes tolv fastlandsregioner.

Et uvanlig lavt frammøte på bare 33 prosent rammet imidlertid særlig Le Pens parti Nasjonal samling, som ikke vant i noen av de regionene.

Også Macrons parti Republikken på vei (LREM) gjorde et svakt valg i forrige runde.

Også andre valgrunde har vært preget av meget lav deltakelse. Klokka 17 søndag var det ingen tegn til bedring i denne omgang – deltakelsen sto på rundt 27,9 prosent, bare 1 prosentpoeng bedre enn på samme tid i forrige runde. Lite tydet på noen stor innhenting.

(©NTB)

Flere nyheter: