Menu
Afghanistans president Ashraf Ghani deltok torsdag i feiring av høytiden id al-fitr i presidentpalasset i Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

Afghanske myndigheter og Taliban har våpenhvile for å la folket feire id

I Afghanistan har Taliban og regjeringen begynt en tre dager lang våpenhvile slik at folk kan feire høytiden id. I hovedstaden Kabul feiret folk i parkene.

Av NTB | 13.05.2021 13:54:32

Religion og livssyn: Den islamistiske Taliban-bevegelsen tok initiativ til våpenhvilen i forrige uke. President Ashraf Ghani sa at også regjeringsstyrkene ville overholde den.

Torsdag morgen strømmet afghanerne til moskeer og samlingsplasser for å holde morgenbønner foran id-feiringen, som varer til og med lørdag. Afghanske myndigheter holdt strengt vakthold rundt sentrale moskeer i hovedstaden Kabul.

Etter morgenbønnen dro mange ut i parker og byens dyrehage for å feire sammen med familien.

I dagene før våpenhvilen var det intense kamper i flere afghanske provinser. Taliban har trappet opp sine angrep samtidig som USA og Nato er i ferd med å trekke seg ut av landet. I fjor ble USA enige med Taliban om å trekke alle sine styrker ut av landet innen 1. mai, en avtale USA ikke holdt. I øyeblikket er avtalen at USA og Nato skal være ute av landet innen 11. september.

I krigsherjede Afghanistan har tidligere kun vært tre våpenhviler siden USA invaderte landet i 2001. Disse våpenhvilene har imidlertid i stor grad blitt holdt.

Titusenvis er blitt drept og millioner drevet på flukt i løpet av den to tiår lange konflikten. Taliban har gjeninntatt store deler av landet.

President Ghani brukte sin årlige tale i forbindelse med høytiden til å be Taliban om en mer varig våpenhvile når de utenlandske soldatene forlater landet.

– Vi vil ikke at dere skal overgi dere, men vi vil ha en politisk løsning. Krig er ikke rett vei å gå, sa han.

Det har vært fredsforhandlinger mellom afghanske myndigheter og Taliban siden september 2020, men disse samtalene har gått i stå.

(©NTB)

Flere nyheter: