Menu
Lokale innbyggere foran bygninger ødelagt i jordskjelvet i Paktika-provinsen i Afghanistan. Foto: Bakhtar News Agency / AP / NTB

Afghanistans regjering: Over 900 døde i jordskjelvet

Over 900 mennesker har omkommet i et jordskjelv øst i Afghanistan, ifølge regjeringen i landet.

Av NTB | 22.06.2022 11:31:07

Ulykker og naturkatastrofer: Bilder fra provinsen Paktika viser ofre for katastrofen som bæres inn i helikoptre. Lokale innbyggere leter gjennom restene av sammenraste bygninger.

Tallene på døde og skadde har steget etter hvert som letemannskaper onsdag har nådd fram til avsidesliggende landsbyer. Kilder i Afghanistans departement for krisehåndtering sier minst 950 mennesker er døde, og over 600 skadd.

Ifølge Sharafuddin Muslim, viseminister for krisehåndtering, er det hittil funnet 920 omkomne.

– Vi oppfordrer alle hjelpeorganisasjoner til å sende team til området umiddelbart for å forhindre en ytterligere katastrofe, legger han til.

Mange internasjonale hjelpeorganisasjoner har imidlertid forlatt Afghanistan etter at vestlige styrker trakk seg ut av landet og Taliban grep makten i fjor.

Taliban har samarbeidet med Tyrkia og Qatar for å få gjenåpnet landets flyplasser, men nesten alle internasjonale flyselskap unngår landet og det er derfor krevende å bringe inn nødhjelp og redningsmannskaper.

Pakistans statsminister Shahbaz Sharif lovet onsdag å komme de jordskjelvrammede afghanerne til unnsetning, men det er ikke kjent hva landet vil bidra med.

– Det afghanske folk har hatt det vanskelig det siste året. Denne katastrofen blir en ny byrde, skriver hun på Twitter.

Kirkens Nødhjelp, som har vært til stede i Afghanistan siden 1979, vurderer muligheten for å bistå, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten.

– Et kraftig jordskjelv er fortvilende i et land med alvorlig tørke og der halve befolkningen allerede er avhengig av nødhjelp. Sammen med våre partnere er vi nå forberedt på å gå inn med hjelp i den berørte Paktika-provinsen, sier Høybråten.

– Med nær tusen mennesker så langt registrert døde, kan vi av erfaring allerede nå fastslå at skadeomfanget er stort. I en slik situasjon har vi en stor fordel av å ha vært i landet for å hjelpe det afghanske folk i flere tiår, og sammen med våre partnere står vi nå klare for å bistå dem som trenger hjelp som aller mest i denne situasjonen, sier han.

Direktøren for nyhetsbyrået Bakhtar skriver på Twitter at om lag 90 hus er ødelagt og at mange mennesker kan ligge under bygningsrestene.

Yaqub Manzor, en stammeleder i Paktika, forteller at lokale innbyggere er i full gang med hjelpeinnsatsen.

– Det lokale markedet er stengt, og alle sammen har skyndet seg til de berørte områdene, sier han på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Skjelvet kunne også merkes i hovedstaden Islamabad og den østlige Punjab-provinsen. Ifølge Pakistans meteorologiske institutt hadde jordskjelvet en styrke på 6,1.

Også i India var rystelsene merkbare, opplyser det europeiske seismologiske byrået EMSC. Det bor over 100 millioner mennesker i områdene der folk merket skjelvet i de tre landene.

Afghanistan blir forholdsvis ofte rammet av jordskjelv, særlig i fjellkjeden Hindu Kush, som ligger der to deler av jordskorpa møtes.

Det forrige store jordskjelvet var i Baghlan-provinsen nordøst i landet i 2002, kort tid etter den USA-ledede invasjonen i landet. Over 1.000 mennesker omkom i det skjelvet.

– Et alvorlig jordskjelv rystet fire distrikter i Paktika-provinsen. Flere hundre av våre landsmenn omkom eller ble skadd, og flere titalls hus ble ødelagt, skriver Bilal Karimi, også han en talsmann for Taliban-myndighetene, på Twitter.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttrykker medfølelse med ofrene og understreker behovet for humanitær hjelp.

Jordskjelvet hadde en styrke på 5,9, ifølge US Geological Survey. Episenteret var 46 kilometer sørvest for byen Khost, der det bor over 160.000 mennesker.

Også deler av Pakistan ble berørt av skjelvet natt til onsdag, ifølge Reuters. Det rammet områder som er tett befolket nær grensa mot Afghanistan, der hus skal ha blitt ødelagt.

Flere nyheter: