Menu
Afghanistans president Ashraf Ghani under sikkerhetskonferansen i München i Tyskland i midten av februar. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix

Afghanistans president vil ikke love å frigi Taliban-fanger

President Ashraf Ghani i Afghanistan sier han ikke har forpliktet seg til å løslate flere tusen Taliban-fanger – noe som inngår i avtalen mellom Taliban og USA.

Av NTB | 01.03.2020 08:31:14

Krig og konflikter: Utveksling av et stort antall krigsfanger er et viktig punkt i fredsavtalen som USA og den islamistiske Taliban-bevegelsen undertegnet lørdag.

Men Ghani avviste søndag at afghanske myndigheter er forpliktet til å løslate 5.000 Taliban-fanger.

På en pressekonferanse sa han at det er opp til det afghanske folket å avgjøre dette, og at dette er et løfte USA ikke kan gi. Han sa at fangeutveksling kan bli et tema i samtaler mellom Taliban og Afghanistans regjering.

Ghani understreket imidlertid at den sju dager lange våpenhvilen som gikk forut for avtalen lørdag, skal fortsette.

I avtalen mellom USA og Taliban tas det sikte på at Taliban skal løslate opp til 1.000 fanger, og at den afghanske regjeringen skal løslate rundt 5.000 fanger.

Avtalen innebærer at USA og landets allierte skal trekke sine styrker ut av Afghanistan i løpet av de neste 14 månedene, forutsatt at Taliban oppfyller sine forpliktelser. USA sier tilbaketrekningen vil skje uavhengig av hvordan det går med de planlagte samtalene mellom Afghanistans regjering og Taliban.

Flere internasjonale nyhetsbyråer viser til amerikanske kilder som sier at samtalene mellom Taliban og Afghanistans regjering etter planen skal begynne i Oslo 10. mars. Disse opplysningene er ikke bekreftet av norske myndigheter.

(©NTB)

Flere nyheter: