Menu
Afghanske soldater i hovedstaden Kabul etter et selvmordsangrep rettet mot en krigsskole i byen tidligere denne måneden. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

Afghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag

Afghanske sikkerhetsstyrker, USA og Taliban-bevegelsen skal trappe ned voldsbruken i Afghanistan fra og med lørdag, ifølge landets nasjonale sikkerhetsråd.

Av NTB | 21.02.2020 08:31:27

Krig og konflikter: Meningen er at reduksjonen i volden i første omgang skal vare i en uke, ifølge Javed Faisal, talsmann for Afghanistans sikkerhetsråd.

USAs forsvarsminister Mark Esper opplyste for en uke siden at det var enighet mellom USA og Taliban om et forslag som skal dempe voldsbruken.

En anonym amerikansk kilde har beskrevet enigheten som en sju dager lang våpenhvile. Håpet er at denne vil kunne lede fram mot en fredsavtale.

Afghanske myndigheter har uttalt at en avtale mellom USA og Taliban, som vil omhandle tilbaketrekking av et stort antall amerikanske soldater, kan bli inngått i slutten av februar i Doha i Qatar.

– Begge sider er enige om på undertegne en avtale 29. februar, sier en Taliban-kilde i Pakistan til nyhetsbyrået AFP.

Kilden legger til at samtalene mellom Taliban og representanter for den afghanske regjeringen er planlagt å starte 10. mars. Disse samtalen anses som en forutsetning for å oppnå en bredere fredsavtale.

Forhandlingene mellom Taliban-bevegelsen i Afghanistan og USA om nedtrappingen har pågått siden 2018. Avtalen om en delvis våpenhvile anses som et historisk skritt etter mer enn 18 års konflikt i landet og kan være et utgangspunkt for å utarbeide en avtale som kan føre til at krigen tar slutt.

Om voldsbruken faktisk avtar, kan det tyde på at Taliban har kontroll over styrkene sine og viser beslutningsvilje i påvente av en eventuell avtale med USA.

Tanken er at en avtale mellom partene kan føre til at USA trekker ut en del av sine styrker fra landet i bytte mot sikkerhetsgarantier fra Taliban-bevegelsen. Det dreier seg i så fall om halvparten av de 12.000 til 13.000 soldatene USA for tiden har i Afghanistan.

«Vi er i ferd med å signere en avtale med USA, og vi er fast bestemt på å implementere hver klausul, i ord og handling,» skrev han, men la til at mye også avhenger av USAs handlinger.

USA og Taliban-bevegelsen har tidligere forsøkt å komme til enighet, men i september ble samtalene avlyst etter et blodig angrep i Kabul der blant annet en amerikansk statsborger ble drept.

Forrige uke sa den afghanske presidenten Ashraf Ghani at han så på den sju dager lange avtalen med forsiktig optimisme.

Avtalen om nedtrapping av krigshandlingene gjelder fra midnatt natt til lørdag afghansk tid, noe som tilsvarer 20.30 fredag ​​kveld norsk tid.

Taliban-bevegelsens nestleder, Sirajuddin Haqqani, skrev i en kronikk i The New York Times torsdag at en avtale vil bli signert «om kort tid.»

(©NTB)

Flere nyheter: