fbpx
Menu
Kartet viser hvor mye ultrafiolett stråling (UV-stråling) fra sola det er ventet i Skandinavia. Varselet tar hensyn til skydekket i værmeldingen. Dersom det blir mindre skyer enn varslet, vil UV-strålingen øke. FOTO: YR

Advarer mot sterk UV-stråling

Lørdag er det ventet sterk UV-stråling i høyfjellet i Sør-Norge.

Av Egil M Solberg | 19.04.2019 13:12:32

UV-stråling: Ultrafiolett stråling er viktig for menneskelig helse, men kan i store doser føre til hudskader og øyeskader.

UV-stråling er en del av Solens elektromagnetiske spektrum og er dermed en del av strålingen som kommer fra Solen mot Jorden.

Av skadevirkningene til UV-stråling er solforbrenning (solbrenthet) den mest kjente. Den viser seg ved at huden blir rød og sår og av og til blemmete.

Mens huden bygger opp sitt eget beskyttelsessystem mot ultrafiolett stråling, foregår den tilsvarende prosessen ikke på øyets overflate. Hornhinnen er derfor spesielt følsom for UV-stråling.

Selv om øyet sjelden utsettes for direkte sollys, er reflektert stråling fra snø- og vannflater tilstrekkelig til å forårsake irritasjon av øyet.

Øyet blir rødt og ømt, og irritasjonen kan i enkelte tilfeller bli så sterk at det fører til midlertidig blindhet, snøblindhet.

For å beskytte øynene er det tilstrekkelig å bruke briller av vanlig glass. Fargede briller av plast eller celluloid absorberer derimot ikke UV-stråling uten at de inneholder UV-filter.

Flere nyheter: