Menu
Olje- og energiminister Terje Aasland opplyste nylig at regjeringen fortsatt vil elektrifisere norske oljeplattformer. Det vil bety en kraftig økning av strømforbruket, noe som vil presse prisene enda høyere. Hensikten med elektrifiseringen, er å flytte CO2 utslipp fra gasskraftverkene på plattformene ned til Tyskland og England for å «pynte» på det norske klimaregnskapet. Foto: Lise Åserud / NTB

Aasland sier han er rolig før «strøm-oppvasken»

Kritikken har kanskje aldri vært skarpere mot en regjerings manglende vilje til å handle i en krise. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) opplyser likevel at han er rolig før «strøm-oppvasken».

Av Egil M Solberg | 04.08.2022 21:40:00

Strømkrise: Regjeringen opplyser nå at de likevel vil øke og styrke strømstøtten for husholdningene, selv om det ikke er der problemet ligger.

Utfordringen er at små og mellomstore bedrifter fortsatt betaler full pris på strømmen. Store virksomheter har fastprisavtaler og husholdninger får dekket størsteparten av regningen av staten.

Det er området Sørvest som er hardest rammet, da strømkabler til utlandet og ut til plattformer i Nordsjøen kommer herfra. Det er dermed små og mellomstore bedrifter i dette området som sitter igjen med regningen for regjerings manglede evne til å gjøre nødvendige tiltak.

Krisen for disse bedriftene har øket for hver uke og nå har det gått så langt at titusenvis av arbeidsplasser i Rogaland og Agder står i fare.

Regjeringens holdning har vært at de følger situasjonen tett, men ingenting blir gjort.

– Vi har jobbet intenst i en lang periode. Folk skal vite at vi håndterer dette. De skal være trygge på at de har strøm, og at de har råd til å betale regningene, sier Aasland til NTB.

Det samme har Aasland og regjeringen opplyst nå i flere måneder. Å gjenta dette nå, er ingen trøst!

Flere partier på Stortinget har etterlyst løsninger og kommet med forslag helt siden i begynnelsen av mars måned. Det er snart 6 måneder siden. Mange bedrifter har i mellomtiden blitt belastet med flere millioner kroner i tilleggskostnader på strøm.

Situasjonen rammer langt mer dramatisk i Sørvest enn noe annet sted i landet. Her er prisen det doble av Bergen og Oslo og opp til 400 ganer mer enn i Midt og Nord-Norge.

Opposisjonen vil instruere regjeringen til å ta grep i strømkrisen

Onsdag ble det klart at det er flertall på Stortinget for å hasteinnkalle representantene i ferien i saken. Saken skal avgjøres av Stortingets presidentskap mandag.

Aasland frykter ikke at Stortinget eventuelt vil fatte vedtak som kan stikke kjepper i hjulene for regjeringens opplegg.

– Foreløpig ligger det ikke noen konkret sak på bordet, påpeker han.

Både opposisjonen og NHO har krevd at regjeringen nå må sikre støtte til bedrifter som sliter.

– Men tiltakene må være målrettet og bidra til å sikre arbeidsplasser. Vi må sikre at de ikke ender opp som rene kontantoverføringer til bedriftseierne, sier han. Derfor har regjeringen ikke gjort noe.

Bård Hoksrud i FrP er sjokkert over regjeringens håndtering av strømkrisen

Flere nyheter: