Menu
Helsedirektør Bjørn Guldvog ber folk droppe hytteturen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Helsedirektøren: Ikke dra på hytta!

Under fredagens pressekonferanse oppfordret helsedirektør Bjørn Guldvog folk om å bli hjemme - og ikke å dra på hytta.

Av NTB | 13.03.2020 16:27:53

Fritid: På helsemyndighetenes felles pressekonferanse fredag kom helsedirektør Bjørn Guldvog med en innstendig oppfordring om at folk som er i hjemmekarantene og har hjemmekontor, holder seg nettopp hjemme – og ikke drar på hytta.

– Hensikten er å ikke spre smitte fra lokalsamfunn til lokalsamfunn. Det kan være nok med en person som beveger seg mellom lokalsamfunn som gjør at man får smitteutbrudd stadig nye steder, sa Guldvog.

Oppfordringen gjelder også de som ikke er satt i karantene. Guldvog viste til at mange hyttekommuner er små og har lavere kapasitet på helsetjenestene.

– Husk at også du kan bli syk. Derfor er det lurt å være hjemme, sa helsedirektøren.

– Det kan være ett menneske som bringer smitte videre og som gjør at lokalsamfunnet kan bryte sammen. Det er kjempeviktig å lytte til, sa helsedirektøren.

Helsedirektøren uttalte også at det er opp til hver enkelt nordmann i utlandet å vurdere om de vil dra hjem, men advarte mot at land fort kan innføre innreise- og karanteneregler, og flyginger kan bli kansellert.

Sistnevnte ba om at barn holdes mest mulig hjemme i tiden framover og frarådet folk å samle barn til leketreff. Søsken kan imidlertid omgås hverandre som vanlig.

– Alle barn som er hjemme, bes om å være mest mulig hjemme. Dette gjelder også barn som fortsatt går på skole og i barnehage, sa hun.

Barna kan omgås søsken som vanlig, og dette gjelder også barn som bor mer enn et sted.

– Jeg opplever at hele befolkningen er med på denne store dugnaden som både handler om å begrense smittespredningen og jobbe for å unngå at for mange blir syke på en gang, sa Høie da helsemyndighetene holdt pressekonferanse fredag.

Høie er i hjemmekarantene og deltok via videolink. Selv om linjen var noe dårlig, fikk han gjentatt flere ganger at han er utrolig takknemlig for at folk følger rådene fra myndighetene, selv om det legger begrensninger på friheten.

– Dette koster mye for mange, sa Høie.

FHI-direktøren beklaget under pressekonferansen forvirring som hadde oppstått i løpet av fredagen rundt karantenereglene.

Hun slo fast at de som har vært utenfor Norden etter 27. februar, eller som har vært i nærkontakt med noen som har påvist smitte, fortsatt må være i hjemmekarantene i 14 dager – men ikke familiene deres, som det ble meldt tidligere på dagen.

Han viste til at mange hyttekommuner har bedt alle sine hyttegjester om å bli hjemme denne helgen.

Med på pressekonferansen var også helseminister Bent Høie (H) og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI).

Helseministeren takket for måten de kraftige koronatiltakene regjeringen kom med torsdag, er blitt mottatt på.

(©NTB)

Flere nyheter: