Menu
Herbert Kickl, leder i det østerrikske FPÖ, viste tommelen opp da han ankom valglokalet søndag. Partiet får drøyt 29 prosent av stemmene, viser prognoser. Foto: AP Photo/Heinz-Peter Bader/NTB

Ytre høyre-partiet FPÖ mot historisk valgseier i Østerrike

Ytre høyre-partiet FPÖ ligger an til en historisk valgseier i Østerrike, viser prognoser. Men det er uklart om partiet får koalisjonspartner til regjering.

Av NTB | 29.09.2024 18:21:11

Politikk: Frihetspartiet FPÖ fikk om lag 29 prosent av stemmene, viser de første prognosene fra Arge Wahlen og Foresight som kom kort tid etter at valglokalene stengte klokka 17 søndag. De er basert på poststemmer og opptelte stemmer fra valglokaler som hadde kortere åpningstid.

– Jeg har en god følelse i dag. Jeg tror stemningen er riktig, og at stemningen vil vise seg i stemmer, sa FPÖ-leder Herbert Kickl da han avla sin stemme i et valglokale i nærheten av Wien.

Det konservative regjeringspartiet ÖVP endte på andreplass med drøyt 25 prosent av stemmene, viser prognosene. Det er en kraftig nedtur fra oppslutningen på 37 prosent som partiet fikk ved forrige valg. Det sosialdemokratiske partiet ligger an til å få 20 prosent, viser prognosene.

Partiet har ledet på meningsmålinger i månedsvis, men forspranget til det regjerende konservative folkepartiet (ÖVP) har krympet til nesten ingenting.

Partiets statsminister Karl Nehammer har i valgkampen fremstilt seg selv som en statsmann og rivalen Herbert Kickl som en giftig trussel.

Valgets vinner fikk som ventet ikke noe absolutt flertall, men må danne en koalisjonsregjering for å kunne styre landet. Selv om Kickl ønsker å bli landets nye statsminister, kan det vise seg vanskelig siden andre partier har varslet at de vil nekte å samarbeide med ham, skriver DPA.

Når det gjelder å danne en regjering, har ikke ytre høyre og konservative utelukket samarbeid. Men Nehammer insisterer på at dersom de skal danne en koalisjon, bør det ikke involvere Kickl.

– Det som står på spill, er om FPÖ vil kunne utnevne en statsminister eller ikke, sier Kathrin Stainer-Hämmerle, professor i statsvitenskap ved Carinthia-universitetet.

– Skulle det skje, så må jeg si at Østerrikes rolle i EU ville vært vesentlig annerledes. Kickl har ofte sagt at Viktor Orban er et forbilde for ham, og han vil støtte ham, sier professoren, som viser til Ungarns statsminister.

De Grønne, som for tiden sitter i koalisjonsregjering med de konservative, ser ut til å få rundt 9 prosent av stemmene. Det samme gjør det liberale partiet NEOS. En mulighet som er løftet fram, er en treveiskoalisjon mellom de konservative, sosialdemokratene og de liberale.

Rundt 6,4 millioner innbyggere i Østerrike er stemmeberettigede.

Innvandring har vært et sentralt tema i valgkampen, i tillegg til økonomi. Ytre høyre har tatt til orde for å slå ned på innvandring dersom de overtar i regjeringskontorene. I tillegg har utsendelse av migranter som ikke har fått opphold, til hjemlandet, vært et tema.

FPÖ er euroskeptisk og Russland-vennlig, skriver Reuters. En valgseier innebærer at Østerrike blir det seneste i en rekke EU-land der ytre høyrepartier går fram, etter at man har sett framgang hos lignende partier i Nederland, Frankrike og Tyskland.

Da østerrikerne gikk til urnene søndag, var det klart at FPÖ kunne ta sin første valgseier noensinne. Partiet har vært del av koalisjonsregjeringer tidligere. Men Kickl kan slite med å finne samarbeidspartnere denne gangen, selv om det endelige valgresultatet skulle bekrefte seieren.

Kickl på sin side har ikke gitt noen indikasjoner på at han kan være villig til å trå til side som statsministerkandidat for å sikre at partiet hans skal lede regjeringen, skriver Reuters.

Hvem som seiler opp som sannsynlige koalisjonspartnere, er usikkert.

(©NTB)

Flere nyheter: