Menu
Snø og slapseføre på E39 over Ørskogfjellet. Bildet ble tatt lørdag formiddag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Snødekte veier kan skape bilkaos for høstferie-turister i fjellet

Høstferien er i gang flere steder i landet, og snøen ligger allerede på veiene i høyfjellet. Kombinasjonen innbyr til høysesong for bilskader.

Av NTB | 29.09.2024 10:21:13

Vær: – Skadetallene øker alltid i høstferieukene. Altfor mange tar sjansen på å kjøre til fjells med sommerdekk eller slitte vinterdekk, sier skadedirektør Jeanett Tennefoss i Tryg Forsikring.

I de to høstferieukene i fjor ble det meldt om 28.849 bilskader i hele forsikringsbransjen. Dette kostet over 700 millioner kroner totalt, ifølge tall fra Finans Norge.

En gjenganger er ulykker med kun én bil, der bilen ender opp med å snurre rundt på glatta med sommerdekk.

– Is som legger seg i løpet av natten, er ofte en utfordring. Da kan det være vanskelig å oppdage at veibanen er glatt. Skal du til strøk som ligger over 500 meter, bør du legge om til vinterdekk allerede nå, sier Tennefoss.

De involverte ble kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang.

Også på E6 på nordsiden av Saltfjellet har en lastebil kjørt av veien. Vegtrafikksentralen har varslet om snø eller sørpe på veien.

Vegvesenets kamera på riksvei 7 over Hardangervidda ved Dyranut viser et lett dryss med snø. Også på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og E16 over Filefjell er det snø i veikanten.

På E39 over Ørskogfjellet har det også kommet et godt snødryss.

Og i Finnmark er det snødekke på riksvei 92 mellom Karasjok og Kautokeino. Det er meldt snø også i Troms utover dagen.

175.no kan man følge med på hvordan veiforholdene ser ut. Ellers oppfordrer Vegvesenet alle som skal kjøre i fjellet, om å sjekke værmeldinger.

Søndag morgen har det vært to utforkjøringer på Momyr i Åfjord i Trøndelag. De skjedde mindre enn én kilometer fra hverandre på en snødekket vei, skriver operasjonsleder Svein Helgetun i Trøndelag på politiloggen.

Snøen har allerede lagt seg flere steder i landet. Vegvesenet har i forkant av høstferien advart mot lunefullt vær og oppfordret til å bruke vinterdekk om man skal krysse fjelloverganger.

I Nordland er det snø eller sørpe på følgende veier: E6 Saltfjellet, E12 Umbukta, E10 Bjørnfjell, riksvei 77 Junkerdalen, riksvei 73 Krutfjellet, fylkesvei 812 over Misvær og fylkesvei 813 Beiarfjellet.

(©NTB)

Flere nyheter: