Menu
En gruppe innbyggere i Beirut har søkt til en park i byen etter det israelske angrepet. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

UNCHR: Folk flykter fra Libanon i panikk

Folk søker ly i Beiruts gater og flyktninger vender tilbake til Syria etter hvert som den humanitære situasjonen forverres i Libanon etter Israels bombardement.

Av NTB | 29.09.2024 08:21:17

Krig og konflikter: Over 210.000 mennesker har blitt fordrevet i Libanon siden oktober i fjor, 120.000 av dem siden mandag, da kampene mellom Israel og den Iran-allierte sjiamilitsen Hizbollah eskalerte kraftig, ifølge kommunikasjonssjef Charlotte Hallqvist hos FNs flyktningbyrå (UNCHR).

– Situasjonen er ekstremt kritisk og disse personene er svært sårbare, sier hun.

UNHCR har såkalte kollektivsentre hvor nesten 80.000 mennesker befinner seg. Der kan de få akutthjelp, forsyninger, mat og vann.

– Rapportene vi får er at mange sover ute. De prøver å finne ly, sover på strender og gater med små barn og de få eiendelene de kunne ta med seg, sier Hallqvist.

Israel har i løpet av uken gjennomført omfattende luftangrep mot blant annet Beirut. Lørdag ble det kjent at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah var drept i et angrep mot forstaden Dahieh. Det fikk mange i området til å forlate hjemmene sine.

Et stort antall av dem er noen av de 1,5 millioner syriske flyktningene som en gang flyktet til Libanon. Flertallet som flykter nå er kvinner og barn, ifølge UNCHRs kommunikasjonssjef.

– Situasjonen ved grensen er ekstremt vanskelig. Det er lange køer – mange prøver å komme seg over med biler og mange går, og de har nesten bare klærne de hadde på seg da de flyktet. De kommer over grensen ekstremt slitne og traumatiserte, forteller Charlotte Hallqvist.

UNCHR synes det er vanskelig å skaffe ressurser. Byrået har lenge sagt at en opptrapping vil føre til en «stor humanitær krise».

I tillegg til de hundretusener som er flyktninger i Libanon, har over 50.000 flyktet til det krigsherjede nabolandet Syria.

(©NTB)

Flere nyheter: