Menu
Den britiske skuespilleren Maggie Smith er død, Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Harry Potter-skuespiller Maggie Smith er død

Skuespiller Maggie Smith, blant annet kjent for rollen sin i «Harry Potter»-filmene, er død 89 år gammel. Hun døde med familien rundt seg.

Av NTB | 27.09.2024 15:51:16

Kuriosa og kjendiser: Smith døde på et sykehus i London, forteller sønnene hennes Chris Larkin and Toby Stephens i en uttalelse.

– Vi ønsker å bruke anledningen til å takke det fantastiske personellet på Chelsea og Westminster sykehus for omsorgen de har vist henne på hennes siste dager, skriver de.

De skriver at moren var en svært privat person, og at hun døde med venner og familie ved sin side. Videre takker familien for støtten, men ber om respekt for den vonde tiden de står i nå.

Smith etterlater seg to sønner og fire barnebarn. Familien skriver i uttalelsen at de er knust etter bortgangen til Smith.

Hun regnes som en av de fremste britiske skuespillerne fra sin generasjon. I 1969 vant Smith Oscar-prisen og Bafta-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i filmen «Jean Brodie».

Regissøren Peter Hall, som har jobbet med Smith i teateroppsetninger, mente imidlertid at hun ikke var noe vanskelig – med mindre hun var blant «idioter».

– Hun er veldig hard mot seg selv, og jeg tror ikke hun ser noen grunn til at hun ikke skulle være hard mot andre også, har han sagt om Smith.

– Det er sant at jeg ikke tåler tullinger, men da tåler de heller ikke meg, så jeg er kvass. Kanskje det er derfor jeg er ganske god til å spille kvasse eldre damer, sa hun i et intervju med Express i 2014.

Den britiske skuespilleren er blant annet kjent for rollen som professor Minerva McSnurp i «Harry Potter»-filmene og for rollen som Violet Crawley i dramaet «Downtown Abbey».

Smith hadde et rykte for å være vanskelig, og hun hadde en tendens til å overskygge andre. Den britiske skuespilleren Richard Burton mente hun «stjal» en scene fra ham da to spilte sammen i filmen «The V.I.P.s».

Smith har dog innrømmet selv at hun kunne være utålmodig til tider.

Flere nyheter: