Menu
Det er en ørliten økning i antallet arbeidsledige i september, melder Nav. Foto: Emilie Holtet / NTB

Uendret antall arbeidsledige i september

58.900 personer i Norge er helt arbeidsledige ved utgangen av september, ifølge Nav. Det tilsvarer 2 prosent av arbeidsstyrken.

Av NTB | 27.09.2024 10:51:13

Arbeidsliv: Tallene fra Nav viser at antallet arbeidsledige i Norge omtrent har stått på stedet hvil siden august.

– Det var en moderat økning i ledigheten i september. Samtidig er det fremdeles stor etterspørsel etter arbeidskraft. Vi regner likevel med at ledigheten vil fortsette å øke framover. Det skyldes i særlig grad at flere ukrainere registrerer seg hos Nav for å få bistand til å komme i jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Økningen i antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak er hittil i september på 1400 personer. Økningen kommer etter en nedgang på 500 personer i august.

73.600 personer totalt falt inn under begge kategoriene ved utgangen av september. Det utgjør 2,5 prosent av arbeidsstyrken.

I tillegg er 21.500 delvis arbeidsledige. Det betyr at det nå er 95.100 registrerte arbeidssøkere hos Nav. Det utgjør 3,2 prosent av arbeidsstyrken.

Ukrainere utgjør den desidert største gruppen.

– Etter hvert som de ukrainske flyktningene begynner å etablere seg i Norge og fullfører introduksjonsprogrammet, tar flere av dem kontakt med Nav for å få hjelp til å finne seg jobb, og slik drar opp både arbeidsstyrken, sysselsettingen og ledigheten. Så denne utviklingen er som forventet, understreker Holte.

– Arbeidsmarkedet er fortsatt godt, og etterspørselen etter arbeidskraft er høy. Hvilket betyr at forholdene ligger godt til rette for en enda større arbeidsmarkedsintegrering av innvandrere, inkludert ukrainere, sier Holte.

Likevel har flere blitt arbeidsledige i september. Den relative økningen var størst i Vestfold med 4 prosent, Nordland og Møre og Romsdal fulgte etter med 3 prosent.

Bruttoledigheten er høyest i Østfold, med 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Troms har den laveste ledigheten, med 1,7 prosent av arbeidsstyrken.

Personer med innvandrerbakgrunn utgjør halvparten av de arbeidsledige. Målt mot september i fjor er det 7700 flere med innvandrerbakgrunn, mens antallet uten har økt med 2700.

Det er fortsatt bra fres i jobbmarkedet i flere bransjer. Etterspørselen er høy og hittil er det registrert 39.000 nye ledige stillinger på arbeidsplassen.no i september, det er 15 prosent mer enn i fjor.

Flere nyheter: